Dit weekend in de Drentse natuur: 25 en 26 februari

Vrijdag 24 Februari 2023
  • De LOFAR terp nabij Exloo (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)

Naar buiten om sterren te kijken met experts of de wandelschoenen aan voor een leerzame wandeling in het LOFARgebied nabij Exloo. Dit en meer is er komend weekend te doen in de Drentse natuur.

Kijk in de ROEG!-agenda voor meer activiteiten. Let op: bij de meeste activiteiten moet je je vooraf aanmelden.

Sterren kijken

Leden van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord Drenthe staan zaterdagavond klaar met hun telescopen in de aanslag. Belangstellenden kunnen de hemel afspeuren op zoek naar interessante verschijnselen. Mocht het weer bewolkt zijn dan is er een binnenprogramma in het Duurzaamheidscentrum in Assen en kun je telescopen en foto's en tekeningen van de sterrenhemel beter bekijken. Bezoek deze website voor meer informatie.

LOFAR lezing met excursie

De lezing zaterdagmiddag gaat in op de techniek en de natuur in het gebied. Er wordt verteld over de verschillende onderdelen die samen een telescoop vormen, over het onderzoek dat Astron hier doet naar het heelal en verre stellenstelsels en over de bijzondere natuur die zich hier in ruim tien jaar heeft ontwikkeld. Aansluitend gaan de bezoekers naar buiten voor een excursie rond de superterp. Dit gebied is alleen toegankelijk met deskundige gidsen. Op deze website staat meer informatie.

Demonstratie prepareren

In het Boswachterslab in het Buitencentrum Drents-Friese Wold laat de boswachter zondagochtend zien hoe je dieren kunt prepareren. Dit is niet alleen een techniek maar ook een kunst. Een preparateur moet kunnen boetseren, maar het dier ook een natuurlijke houding geven. Hoe een dier leeft en beweegt zijn belangrijke vragen daarbij. Het is een doorlopende activiteit die tot half vier duurt. Bezoek de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie.

Ben je op zoek naar meer wandel- of fietsroutes of andere uitstapjes in de Drentse natuur? Je vindt ze op de Facebook-pagina Op pad in de Drentse natuur.

Lees ook:

Contact
opnemen