Deze zandoogjes kun je zien vliegen in augustus

Donderdag 04 Augustus 2022
  • Bruin zandoogje op een bloem van het jakobskruiskruid (Rechten: Jan Dijk)

De zomer is hét seizoen om zandoogjes te zien. Drie soorten hebben maar één generatie die alleen in de zomer vliegt: het bruin zandoogje, het oranje zandoogje en het koevinkje. Juli is de topmaand voor deze boerenlandvlinders, maar ook in augustus kun je ze nog zien vliegen.

De verschillende zandoogjes lijken op elkaar, maar met enkele tips zijn ze prima uit elkaar te houden. De vlinderstichting heeft een herkenningskaart ontworpen die betrouwbare waarnemingen mogelijk maakt. Waarnemingen kun je doorgeven via Waarneming.nl.

Bruin zandoogje

Het bruin zandoogje is een algemene soort die in grasland voorkomt. De vlinder is niet kieskeurig als het om nectar gaat en bezoekt allerlei bloeiende planten. Het mannetje heeft bruine vleugels met een zwarte oogvlek. Het vrouwtje heeft bruin met oranje vleugels en een oogvlek met een witte punt in het midden. De vlinder vliegt vanaf juni tot eind augustus. De mannetjes komen als eerste tevoorschijn en bezetten een territorium. Twee weken later volgen de vrouwtjes.

Oranje zandoogje

Het oranje zandoogje is een stuk kleiner dan het bruine zandoogje en heeft meer oranje op de bovenzijde van de vleugels. Het was een algemene vlinder maar de soort gaat steeds verder achteruit. De vlinder komt in twee gescheiden gebieden voor: in Drenthe en in het zuiden van het land. De soort vliegt van eind juni tot eind augustus en staat bekend om een voorkeur voor zonnen. Ze zitten vaak met gespreide vleugels op de bladeren van bomen of struiken.

Koevinkje

Het koevinkje is herkenbaar aan de bruinzwarte vleugels met een rij geel omrande ogen op de onderkant. De vlinder komt vooral voor op zandgronden in de buurt van bomen en struiken. Daar waar in de zomer de koeien de schaduw opzoeken, vandaar de naam van deze dagvlinder. Ze vliegen vanaf eind juni tot half augustus. Alleen de vrouwtjes drinken nectar van onder andere de braam en de akkerdistel. Mannetjes worden nooit op bloemen gezien.

Verwarring

Het hooibeestje lijkt op het oranje en het bruine zandoogje maar is een stuk kleiner. De vlinders vliegen tussen eind april en eind september. De meeste hooibeestjes worden in droge heidegebieden gevonden. Het bont zandoogje komt de laatste jaren steeds meer voor en vliegt vanaf eind maart tot eind oktober. De vlinder komt van oorsprong vooral in bossen voor maar is ook steeds meer in tuinen te zien. De vleugels zijn donkerbruin van kleur met lichtgele tot beige vlekken.

Lees ook:

Contact
opnemen