Deze smaakvolle plant is bezig met een sterke comeback

Zaterdag 11 Mei 2024
  • Smaakvolle plant is bezig met een sterke comeback (Rechten: RTV Drenthe / Mark Mertens)

Als het voorkomt, kan het grote oppervlakten bedekken. Zoals in de buurt van het Dijkveld in Assen. Peter Bartelds knielt neer bij de rand van een bos en wijst naar een strook met groen en witte kleuren.

"Wat ik hier zo mooi aan vind, zijn de bloemen. Het is een steeds vaker voorkomende plant die in het voorjaar bloeit: daslook," vertelt Bartelds enthousiast. Naast dat het er gewoon leuk uitziet, is de daslook ook eetbaar. Er zit veel vitamine C in en het zou zo door de salade kunnen."

Toename

De witte bloemen van de daslook steken trots boven de rest uit. Bartelds voegt toe: "Het is een frisse toevoeging aan het groene landschap. Voorheen was het een zeldzaam plantje, maar dankzij goed beheer neemt het steeds meer toe. Dat is een mooie ontwikkeling."

Herkenbaar

Een van de meest herkenbare eigenschappen van de daslook is zijn sterke uiengeur, die vooral merkbaar wordt als de plant in de zomer begint af te sterven.

De naam 'daslook' kan mogelijk afgeleid zijn van dassen, die in burchten in de grond leven en waarop deze planten kunnen groeien. Maar er bestaat ook een oud bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap als eerste tegoed deden aan deze plant. Daarom wordt de daslook soms ook wel 'berenlook' genoemd.

Meer ontdekken van wat er bloeit en groeit bij het Dijkveld in Assen? Kijk vanavond naar ROEG! op TV Drenthe, of kijk het terug via https://www.roeg.tv/uitzendingen/

Contact
opnemen