Deze dieren helpen mee tuinieren

Vrijdag 08 Mei 2020
  • Egels in de tuin (Rechten: Cindy de Jonge)

Wilde dieren en natuurvriendelijk tuinieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze tuin in Assen helpen de spreeuwen en de egels mee om teveel wormen en slakken tegen te gaan.

De onkruidchallenge is vrijdag van start gegaan. Cindy de Jonge, onkruidcoach, geeft daarbij tips over natuurvriendelijk tuinieren. Een daarvan is het verwelkomen van verschillende wilde dieren in je tuin. "In een natuurrijke tuin is een heleboel biodiversiteit nodig, en dat is heel erg zinvol. We hebben bijvoorbeeld een bijenhotel voor de wilde bij. Verschillende soorten nestelen in dit hotel. Mijn appelbomen, onder andere, worden bestoven door onze wilde bijen", zegt ze.

Het blijft niet bij bijen. Op verschillende manieren nodigt De Jonge andere dieren uit in haar tuin. Ze heeft water, voedsel (kattenbrokjes) en onderdak speciaal voor egeltjes. "Het egeltje komt elke nacht bij ons drinken en eten", zegt ze. "Een van de grote problemen binnen tuinieren is natuurlijk: slakken. Heel veel slakken worden door de egels gegeten. Helaas niet alle, maar wel veel soorten. Daarnaast eten ze allerlei kevers en insectjes, ze scharrelen de tuin door op zoek naar iets van hun gading."

Ook is de tuin van De Jonge onderdeel van de egelsnelweg. Egels leggen heel wat kilometers af, maar de doorgang wordt vaak belet door schuttingen en hekken. Ze heeft daarom een opening van 13 x 13 centimeter in het hekwerk tussen haar tuin en die van de buren. "Hiermee worden tuinen verbonden en worden minder egels doodgereden."

Fantastische natuurlijke vijanden

De Jonge heeft al jaren spreeuwen in de tuin. In een boom midden in de tuin is een nestkast opgehangen, met succes. "Spreeuwen zijn fantastische natuurlijke vijanden in je tuin. Het zijn echt insecteneters. Bij ons speuren ze het gazon af naar ritnaalden, emelten, wormen, kevertjes. Ook de wormpjes die schadelijk zouden kunnen zijn in het gazon als het er teveel zijn, die halen ze er systematisch uit. Ze eten ze zelf op of nemen ze mee naar hun jongen. We hebben op dit moment zes jongen in de nestkast, die worden de hele dag gevoerd met alles wat bij ons uit het gazon wordt getrokken. Daar kan ik alleen maar ontzettend blij van worden."

In deze special van ROEG! meer over chemievrij tuinieren. We zijn te gast in de tuin van Cindy de Jonge.

Contact
opnemen