Dekzandrug bij Orvelte achtste aardkundige monument van Drenthe

Donderdag 09 November 2017
  • Kinderen onthullen het informatiepaneel (RTV Drenthe / Robbert Oosting)

ORVELTE - Een bijzondere gebeurtenis vandaag in Orvelte. De dekzandrug tussen Orvelte en Westerbork heeft de status gekregen van aardkundig monument.

"We willen mensen bewust maken van het feit dat we met een bijzonder stukje Drenthe te maken hebben", vertelt Hans Dekker, natuurmedewerker bij de provincie.

Status
De bedoeling van de titel is het behoud en de bewustwording van de historische waarde van het gebied. Met de benoeming blijft het gebied ook beter beschermd tegen invloeden van de mens.

Een zandafgraving zul je nu niet zomaar meer treffen. De status is alleen voor gebieden die door de natuur zijn ontstaan. Zo zijn ook het Bargerveen en het Drouwenerzand aardkundige monumenten.

Informatiepaneel
Naast dat de dekzandrug natuurlijk fysiek te zien is, is er door gedeputeerde Henk Jumelet en kinderen van de twee basisscholen in Westerbork, een informatiepaneel geopend in de vorm van een picknicktafel. Op het tafelblad staat informatie over het ontstaan, de geschiedenis en de waarde van het gebied.

De dekzandrug is het achtste aardkundige monument van Drenthe. Volgend jaar wordt wellicht het Nuilerveld bij Hoogeveen benoemd.

Door: Robbert Oosting

Contact
opnemen