De waarde van een ecoduct

Donderdag 31 December 2020
  • Maarten Mouissie bij het ecoduct bij het Dwingelderveld (Rechten: RTV Drenthe)

Welke route het wilde edelhert heeft genomen om in Drenthe te komen, dat is niet bekend. Mocht er nog een hinde zijn kant op komen, dan biedt dit ecoduct bij het Dwingelderveld een veilige oversteek.

Op allerlei plekken in Nederland zijn de afgelopen jaren tunnels en ecoducten aangelegd, die natuurgebieden met elkaar verbinden. Zoals het ecoduct bij het Dwingelderveld, dat door bijvoorbeeld hazen, dassen en reeën dankbaar wordt gebruikt. Zo wordt hun leefomgeving groter, en is er voor verschillende populaties de kans om elkaar tegen te komen. Dat maakt genetische uitwisseling mogelijk, waardoor populaties gezond blijven.

Afgelopen zomer hebben er cameravallen gehangen op het ecoduct bij Dwingelderveld. Het edelhert is niet gezien. Maarten Mouissie, teamleider ecologie van ingenieursadviesbureau Sweco: "Dat was oorspronkelijk ook niet het doel. Je ziet reeën, dassen en een aantal reptielen. Maar het is zo mooi en robuust aangelegd, dat het ook wel geschikt is voor het edelhert. Als Drenthe er klaar voor is, als er oplossingen zijn gevonden voor de verkeersveiligheid, dan kunnen die ecoducten goed helpen om edelherten door deze provincie te laten verspreiden."

Meer weten over edelherten? Zie deze special van ROEG!

Contact
opnemen