De soort van de maand: de sleedoorn is de thuishaven van de sleedoornpage

Donderdag 19 April 2018
  • De sleedoornpage laat zich niet snel zien (foto: Freenatureimages/Hans Dekker)
  • De sleedoornpage legt haar eitjes op de takken van de sleedoorn (foto: Freenatureimages/Kars Veling)

Elke maand zetten we een plattelandssoort in het zonnetje. In april geven we samen met Heel Drenthe Zoemt, IVN Regio Noord en Landschapsbeheer Drenthe de sleedoorn extra aandacht.

De sleedoorn is belangrijk voor de sleedoornpage. Deze zeldzame en bedreigde vlinder legt zijn eitjes op de takken van de sleedoorn. Vlinderliefhebbers gaan al jaren in de winter op pad om de eitjes te zoeken. Om de eitjes te zien moet je goed zoeken. Ze zijn niet groot, zo'n anderhalve millimeter, maar door hun kleur en de plek waar ze worden gelegd, zijn ze door vlinderliefhebbers goed te vinden .

Honkvast
De sleedoornpage is honkvast. Het vrouwtje legt de eitjes bijna alleen maar in de sleedoorn, in de oksels van de takken. En de vlinders vliegen niet verder dan een paar honderd meter. Deze zeldzame vlinder komt vooral voor in overgangsgebieden tussen zand en klei of veen.

De vlinder zelf laat zich nauwelijks zien. In Drenthe komt de sleedoornpage bijna alleen rond Zuidwolde voor.  Hij vliegt in augustus en september. Dan legt het vrouwtje haar eitjes in de sleedoorns die daar overwinteren. In de lente komen de eitjes uit en eten de rupsen van de jonge sleedoornbladeren.



IVN doe-tip: een belangrijke woning! 
Elke week komt IVN met een doe-tip voor de kleine natuurliefhebber. Deze week gaan we op zoek naar de sleedoornpage.

De eitjes die de vrouwtjessleedoornpage eind vorig zomer voorzichtig op de takken van de sleedoorn heeft gelegd, zijn nu net uitgekomen. Nu eten de rupsen zich vol met knoppen en blaadjes van de Sleedoorn. Overdag zitten de rupsen vooral aan de onderkant van de blaadjes, in de avond gaan ze op pad om lekker veel te eten. 

​De rupsen moeten heel veel maanden eten. Als ze echt groot genoeg zijn, kruipen ze naar beneden in de blaadjes die onder de Sleedoorn liggen om daar te verpoppen. Als jullie zomervakantie krijgen, komen de vlinders uit de poppen gekropen. En zul je de Sleedoornpages kunnen zien vliegen. 

Er zijn dus maar weinig plekjes waar de Sleedoornpage woont. Misschien ontdekken jullie nieuwe woningen! 

Verzamel thuis een laken, een groot wit shirt of een witte paraplu, kleine bakjes, een witte plastic lepel een kwast en als je hebt een loepje. Ga op zoek naar een Sleedoorn in de buurt. Leg onder de sleedoorn het witte laken en schud een beetje aan de takken van de Sleedoorn. De beestjes die er in wonen vallen op het laken. Veeg ze voorzichtig met de kwast op de lepel en doe ze in een bakje. Nu kun je goed bekijken wat het is. Heb je rupsen van de Sleedoornpage gevonden? Of alleen andere beestjes?

Contact
opnemen