De prikkelende persoonlijkheid van de grauwe klauwier

Zondag 12 Mei 2024
  • Grauwe klauwier (Rechten: RTV Drenthe / Mark Mertens)

Met zijn herkenbare lange staart en zwarte haaksnavel is de grauwe klauwier een opvallende verschijning in het veld. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook vanwege zijn bijzondere leefwijze.

Aanpassingen

Peter Bartelds, ook wel de 'blauwe boswachter' van ROEG!, wijst naar het uitgestrekte waterwingebied Dijkveld bij Assen. Bartelds beheert de waterwingebieden vanuit WMD Drinkwater. Er zijn verschillende aanpassingen aangebracht in het waterwingebied. En die aanpassingen zijn voornamelijk zichtbaar in het open veld.

"We hebben hier de biotoop, de leefomstandigheden, van de grauwe klauwier verbeterd door 'eilandjes' aan te leggen in het open veld," legt Bartelds uit.

Doornen en stekels

Deze eilandjes zijn beplant met allerlei verschillende soorten planten, allemaal met één gemeenschappelijk kenmerk: doornen en stekels.

"Ik noem het een bosplantsoen," zegt Bartelds terwijl hij wijst naar de opkomende meidoorn, rozen en bramen. "Met name de meidoorn speelt een belangrijke rol in het leven van de grauwe klauwier. Deze struik heeft grote doornen waar de klauwier zijn prooien, zoals hommels, torretjes en zelfs kleine vogels, aan spiest om later te kunnen verorberen. De vogel is een ware meester in spiesen. En de meidoorn, die dient als zijn voorraadkast."

Nieuwsgierige koeien

De grauwe klauwier vliegt vanuit Afrika naar Nederland, waar ze halverwege mei arriveren om te nestelen en om hun jongen groot te brengen. Dat landschappen worden aangepast om de grauwe klauwier in stand te houden is van belang. De vogel staat op de rode lijst als een bedreigde diersoort.

Het aanleggen van de eilandjes is echter geen eenvoudige taak, vooral niet vanwege de nieuwsgierige koeien in het gebied. Maar de aanleggers in Assen hebben een oplossing bedacht om de eilandjes te beschermen tegen de grazende dieren.

Contact
opnemen