De ogen van een houtsnip zien vijanden, geen gebouwen

Maandag 31 Oktober 2022
  • Een houtsnip die tegen het raam gevlogen is (Rechten: Wikimedia Commons)

De houtsnip is zo goed als onzichtbaar, met een verendek dat net zo bruin is als de blaadjes waartussen hij zich verschuilt. Bij gevaar drukken ze zich op de grond en overdag laten ze zich niet zien. Totdat het herfst wordt en de vogels op trek gaan.

Normaal gesproken leeft de houtsnip een dusdanig verborgen leven dat professionele tellers geen idee hebben hoeveel vogels er precies zijn in ons land. Een schatting van een aantal jaren geleden ligt tussen de 2.000 en 10.000 vogels die ons land doortrekken en tussen de 2.000 en 3.500 die in ons land broeden.

Trektocht

Vanaf half oktober neemt de kans dat je een houtsnip te zien krijgt ineens vele malen toe, aldus de Vogelbescherming. Er vliegen dan grote aantallen houtsnippen door ons land, op weg van het koude noordoosten van Europa naar het warme zuidwesten waar ze de winter doorbrengen. Onderweg komen ze nogal eens in botsing met gebouwen of huizen.

Botsing

Een houtsnip heeft ogen aan de zijkant van de kop. Hierdoor kan de vogel vijanden uit alle hoeken zien aankomen, van voren, van achteren en van opzij. Een nadeel van deze allesziende kijkers is dat ze problemen hebben met het inschatten van afstanden. Ze hebben pas door dat een gebouw opdoemt als het al te laat is. Een raam lijkt dan een uitweg, maar blijkt net zo hard als de muur.

Slachtoffer

Mocht je een suffe houtsnip aantreffen, gun hem dan de tijd om bij te komen. Bedek het dier eventueel met een kartonnen doos ter bescherming. Mocht de vogel niet beter worden, bel dan de dierenambulance. Is het doodgegaan, meld dat dan bij Sovon Vogelonderzoek.

Lees ook:

Contact
opnemen