De natuur in 2018: de eikenprocessierups rukte op

Zondag 30 December 2018
  • Deze harige rups zorgde voor veel overlast (foto: Free Nature Images/Luc Hoogenstein)

Hij zorgt al jaren voor overlast en ook in 2018 konden we er niet omheen: de eikenprocessierups. Maar de rups kwam niet alleen in het nieuws vanwege de problemen die hij veroorzaakte. Er werd in Drenthe namelijk een succesvolle manier van bestrijden ontdekt.

Net als vorig jaar waren er in 2018 weer meer eikenprocessierupsen te vinden in onze provincie. Een belangrijke oorzaak was dit jaar het warme weer. "De rupsen zijn zo snel gegroeid dat ze al voor de derde keer verveld zijn. Daardoor vertonen ze verstoord gedrag", vertelde insectendeskundige Silvia Hellingman in juni aan RTV Drenthe. 

Lees ook: De natuur in 2018: in actie voor bijen, vlinders en insecten

Bestrijders staken massaal de handen uit de mouwen en gingen aan het werk, maar er kwam ook een steeds grotere roep naar natuurlijke bestrijding. En die kwam er. 

Succesvol bestrijden met mezen
Zo werd door Boermarke Wapserveen een proef gehouden die erg succesvol was. Er werden bloemen geplant die goed zijn voor insecten. Deze insecten trekken weer grootoorvleermuizen en mezen aan, die ook de rupsen opeten. 

Ook kwamen er nestkastjes voor mezen te hangen. Om te kijken of deze manier zou werken was drie jaar uitgetrokken, maar het succes kwam veel eerder dan verwacht. Al na drie maanden was het aantal nesten van de eikenprocessierups meer dan gehalveerd. 

Wat gebeurde er in maart en april?
Maar dit was niet het enige natuurnieuws in 2018. Bekijk hieronder wat er nog meer in maart en april 2018 in de Drentse natuur gebeurde. Wil je weten wat het nieuws uit januari en februari was? Klik dan hier

Contact
opnemen