De letterzetter: een kleine kever met een verwoestende kracht

Zaterdag 20 April 2024
  • De fijnsparren in het Asserbos zijn ten dode opgeschreven door aantasting van de letterzetter (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Met afmetingen variƫrend tussen de 4 en 5,5 millimeter, is de letterzetter niet bepaald een reus te noemen. Toch blijkt de bescheiden kever over een verwoestende kracht te beschikken.

Deze 'sluipmoordenaar' staat erom bekend metershoge naaldbomen naar de grond te krijgen.

Verzwakte bomen

Vooral de fijnspar, maar ook de lariks, douglasspar en gewone zilverspar staan op het menu van deze kever. Volwassen en verzwakte bomen zijn vaak het doelwit, terwijl gezonde bomen over worden geslagen.

De letterzetter wordt vaak over het hoofd gezien vanwege zijn bescheiden grootte, maar het effect op naaldbossen is verre van klein. Ook in Drenthe rukt het beestje op. Aangetaste bomen worden of zijn vaak al gekapt.

Te werk

Dat doet de letterzetter door openingen in de boomschors te boren om zich daar vervolgens te vestigen. Na het graven van een paringskamer, lokken mannetjes, vrouwtjes met een chemische stof. Ze paren en leggen eitjes onder de schors. Uit de eitjes komen larven die zich door de boom vreten, verpoppen en na zes weken als kevers uitkomen. Deze jonge kevers boren zich naar buiten en vliegen naar nieuwe, vaak verzwakte sparren.

Contact
opnemen