De klok gaat weer achteruit: ruimte voor de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

Zaterdag 29 Oktober 2022
  • Teveel kunstmatige verlichting zorgt voor hinder. (Rechten: RTV Drenthe)

De duisternis krijgt dit weekend een podium. Tijdens de Nacht van de Nacht, van zaterdag op zondag, wordt de aandacht gevestigd op het belang van het donker en de overlast die kunstmatig licht veroorzaakt. Er zijn vanavond in heel Drenthe activiteiten in het donker. De Nacht van de Nacht wordt altijd gehouden op het moment dat de wintertijd weer ingaat, zoals vannacht.

Op het bedrijventerrein aan de zuidkant van Assen, dat nog in ontwikkeling is, telt Reinder Hoekstra het aantal lantaarnpalen. De directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich zorgen om de grote hoeveelheid kunstmatig licht. "Gigantisch veel lantaarnpalen, en daarnaast ook een tankstation met enorm veel reclame met licht- en een reclamemast in opbouw", somt Hoekstra op. "Verlichting is prima, maar als het allemaal heel uitbundig wordt en we doen het in heel Drenthe, dan houden we geen duisternis meer over."

Verstoring voor dieren

Op plekken waar het landschap baadt in kunstlicht raken sommige (nacht)dieren verstoord. Amfibieƫn bijvoorbeeld: ze mijden lichte plaatsen. Hoe meer licht er is, hoe kleiner hun leefgebied dus wordt. Bij nachtvlinders raakt de biologische klok door kunstlicht in de war en sommige vleermuissoorten verliezen net als de amfibieƫn aan leefgebied.

Duisternis als oerwaarde

"Als je Nederland van boven bekijkt is het de meeste verlichte spot in Europa aan het worden. Van al dat licht krijgen we hinder. Dat wil zeggen: mensen kunnen geen sterrenhemel meer bekijken, kunnen geen duisternis meer ervaren, maar ook dieren hebben er last van." Hoekstra geeft aan dat de ontwikkeling van steeds maar meer verlichting zich lijkt te stabiliseren. Toch blijft het een speerpunt van de organisatie.

Het licht hoeft niet helemaal uit; hij roept op er slimmer mee om te gaan: ledverlichting, zuiniger en meer gericht verlichten bijvoorbeeld. "Dan kunnen we de duisternis - een van de oerwaarden van Drenthe - behouden. En duisternis blijkt een heel waardevol goed te zijn, ook voor Drenthe. De kracht van onze provincie is deels 'het oer': het hervinden van rust, het gewoon eens kunnen genieten van een donkere nacht."

Eerste lichtbronnenkaart

De strijd tegen teveel kunstmatig licht voert de Natuur en Milieufederatie al sinds 2005. Dat jaar trokken ruim honderd vrijwilligers eropuit om lichtvervuiling te onderzoeken. Het resulteerde in de eerste lichtbronnenkaart van Drenthe: een mijlpaal voor de NMF, die dit jaar haar vijftigjarig jubileum viert.

Lees ook:

Contact
opnemen