De grote keverorchis: een groen juweeltje van het Holtingerveld

Donderdag 30 Mei 2024
  • Ondanks zijn groene bloemen is het toch een heel mooi plantje (Rechten: RTV Drenthe)

Bij Havelte ligt het gebied de Grote startbaan, onderdeel van het militaire vliegveld dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangelegd. Dankzij de bijzondere ondergrond groeien hier allerlei zeldzame planten.

Eén van die soorten is de grote keverorchis.

Groen maar fijn

Deze orchideeënsoort mist de felle kleuren van zijn familieleden: hij bloeit met groene bloemen. Toch is hij met zijn twee grote bladeren en ranke verschijning een opvallende plant.

In ons land is de grote keverorchis een soort die op allerlei plekken voorkomt. Bij Havelte staat hij in heischraal grasland, maar in Noord-Drenthe staat hij in rijke bossen. Het gaat om de mineralen in de bodem, het is een soort die veel kalk nodig heeft. Bij Havelte haalt hij die kalk uit de leem in de bodem, in Noord-Drenthe uit de potklei die daar te vinden is.

Droogte

Bij Havelte hebben de keverorchissen de afgelopen jaren een stevige tik gekregen door de droogte. Daardoor was het voor de planten niet mogelijk om voldoende reservevoedsel op te slaan in de knollen. Maar het afgelopen jaar heeft het voldoende geregend en nu staan ze er goed bij. Dat zagen boswachter Tineke Bouwmeester en Loes tijdens de opnames voor ROEG!:

Contact
opnemen