De Boerhoorn omgetoverd tot vlinderwalhalla: ‘Ja, ik ben héél gelukkig’

Maandag 05 Juni 2023
  • Basisscholieren kijken van dichtbij naar de vlindertuin in De Boerhoorn (Rechten: RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis)

In De Boerhoorn in Zuidwolde zitten Boaz en Sem aandachtig te kijken hoe een rups over hun hand kronkelt. Zij zijn niet de enige scholieren die hun ogen uitkijken in het tot vlindertuin omgetoverde ontmoetingscentrum. Natuurvereniging Zuidwolde heeft er een botanisch hoogstandje gerealiseerd.

Joop Verburg kijkt tevreden toe, de natuurvereniging viert haar vijftigjarig bestaan met een vlinderexpositie. De voorzitter lijkt bijna handen en voeten tekort te komen om het overzicht te houden tussen alle basisscholieren die een kijkje komen nemen, maar ziet ook nog kans om te genieten. "Dit is voor ons een van de hoogtepunten van het jaar. Het kost heel veel voorbereiding, dus zoiets doen we niet zomaar weer", lacht Verburg.

Hortus botanicus Boerhoorn

De natuurvereniging heeft dan ook geen half werk geleverd. In de afgelopen dagen hielpen allerlei leden mee om de vlinderexpositie klaar te stomen voor deze zogeheten vlinderweek in Zuidwolde, die vandaag is begonnen. Absoluut hoogtepunt van de expositie is een volledig verduisterde ruimte, waarin grote, verlichte tafels staan met allerlei planten en bloemen. "Het leeft helemaal!", jubelt Verburg.

Afbeelding
Rupsen in de vlindertuin (Rechten: RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis)

Daar is geen woord aan gelogen, want terwijl hij zich net als de basisscholieren vergaapt aan het vlinderparadijs, fladderen de vlinders in het rond, en banen rupsen zich een weg over takken of bloemen.

"En terwijl je erbij staat, paren de vlinders, leggen ze eitjes waar rupsen uit komen, die vervolgens weer verpoppen. Bijna alle basisschoolgroepen die al zijn geweest, hebben gezien dat uit zo'n pop weer een vlinder komt. Fantastisch toch? Je kunt hier de cyclus van een heel vlinderleven in levenden lijve zien."

Van dichtbij kunnen zien dat een vlinder uit zo'n pop komt, is niet iedereen gegeven

Joop Verburg - Voorzitter Natuurvereniging Zuidwolde

Dit deel van de expositie is voor een groot deel toe te schrijven aan Maud Maas, een van de leden van de natuurvereniging. Zij kweekte in de afgelopen maanden zoveel rupsen, poppen en vlinders, dat de levende vlinderexpositie kon worden neergezet.

"Van dichtbij kunnen zien dat een vlinder uit zo'n pop komt, is niet iedereen gegeven", fluistert Verburg. Hij noemt het dan ook 'de magie van wat je hier kunt beleven.'

Afbeelding
Een overzicht van vlinders op de vlindertentoonstelling (Rechten: Aaldert Oosterhuis/RTV Drenthe)

700 kinderen

Door de gecreëerde situatie - verlichte tafels in een pikdonkere kamer - blijven de vlinders allemaal op dezelfde plek rondhangen. Ondertussen staan Sem en Boaz nog steeds aandachtig te kijken welke weg de rupsen uitstippelen op hun handen. Een les biologie was in Zuidwolde nog nooit zo boeiend "Er komen deze week zo'n zevenhonderd schoolkinderen", rekent Verburg uit. Hij ziet ernaar uit om ze over de natuur te vertellen. "Ja, ik ben heel gelukkig."

De expositie is nog tot en met vrijdag te bewonderen in de Boerhoorn. Van 's ochtends vroeg tot 14.00 uur is de expositieruimte gereserveerd voor de basisschoolleerlingen en van 14.00 tot 16.30 uur zijn andere belangstellenden welkom. De toegang is gratis.

"Of de kinderen een beetje kunnen omgaan met het paringsproces van vlinders?" Verburg lacht: "Veel kinderen hier weten wel waar Abraham de mosterd haalt."

Contact
opnemen