Dauwtrappen op Hemelvaart in de natuur tussen Exloo en Buinen

Donderdag 26 Mei 2022
  • De zonsopkomst maakte het vroege opstaan meer dan waard (Rechten: RTV Drenthe/Ineke Kemper)

Het is nog schemerig en de eerste vogeltjes zijn al wakker. In de verte klinkt een koekoek en de kikkers kwaken hun ochtendgezang. Op de achtergrond komt de zon langzaam op, terwijl het dauw boven de velden hangt. Het zijn de perfecte ingrediƫnten voor dauwtrappen.

Een stuk of tien vroege vogels verzamelen zich tussen Exloo en Buinen om met twee gidsen te gaan dauwtrappen. Een traditie die inmiddels bij Hemelvaart hoort. "Dauwtrappen is 's ochtends heel vroeg met je blote voeten door de natuur lopen", legt Eric Machiels uit. Hij is gids bij Het Drentse Landschap. Vroeger dacht men dat het dauw een helende werking had, met Hemelvaart heeft het niets te maken. Maar jaarlijks trekken met Hemelvaart overal mensen er op uit voor een moderne versie van het dauwtrappen.

En dat betekent: met schoenen. "Ja we gaan zowel over verharde als onverharde paden dus dat is wel zo prettig", aldus Machiels. "Ik heb dit altijd al eens willen doen, wandelen bij zonsopkomst", legt een vrouwelijke deelnemer uit. "Dus toen ik van de week las dat het vandaag hier kon, dacht ik dit is mijn kans."

Op verkenning door het LOFAR-gebied

De route is zo'n 4,5 kilometer lang en gaat dwars door het LOFAR-gebied. Een stuk natuur met kwelmoerassen en bijzondere vogels. De tocht eindigt bij de grote LOFAR-terp, die de deelnemers ook kunnen bekijken als ze willen.

Onderweg stopt de groep meerdere keren. De een luistert naar de vogels, de ander tuurt door een verrekijker. En het vroege tijdstip heeft zijn voordelen, weet Machiels. "Je hoort vogels die je overdag niet hoort, omdat er dan heel veel andere geluiden zijn."

En als dan even later het zonnetje ook nog doorbreekt, kan de dag voor de wandelaars niet meer stuk.

Contact
opnemen