‘Completere natuur’ of ‘meer gevaar voor schapen’: eerste wolvenwelpen in Drenthe

Maandag 01 Augustus 2022
  • Schapen achter een wolfwerend hek (Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema)

Moeten schapenhouders zich (extra) zorgen maken nu er wolvenwelpen in het grensgebied van Drenthe en Friesland zijn geconstateerd? Dierecoloog Dick Klees van de Zoogdierenvereniging, betrokken bij het wolvenmeldpunt denkt van niet. Gijsbert Six, voorman van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, denkt van wel.

In het grensgebied van Drenthe en Friesland lopen wolvenwelpen rond. Dat maakte BIJ12, het bureau dat voor provincies de wolvenschade afhandelt, vandaag bekend. Het is voor het eerst dat in Nederland buiten de Veluwe een wolvenwelp is gespot.

Het gaat om in ieder geval drie welpen. Ze zijn zo'n drie maanden. "Wolven van deze leeftijd maken al uit zichzelf uitstapjes. Het kan dus zijn dat deze drie welpen bij de roedel lopen en dat er nog ergens een of twee zitten", aldus Klees.

Meningen verdeeld

Volgens Dick Klees concentreren de wolven die zich gevestigd hebben in een gebied, zich vooral op wilde prooisoorten. "Het zijn vooral de zwervende wolven die op zoek zijn naar nieuw leefgebied en daarbij schapen doden. Die wolven lopen zonder terreinkennis, maar wel met honger. Dan is een schaap een makkelijke prooi. Over het algemeen kan je beter gevestigde wolven hebben dan zwervers."

Gijsbert Six ziet dat anders. "Dat is dikke onzin. We zouden het willen, maar het is niet zo."

Bekijk hieronder de video over de gevolgen van de eerste wolvenwelpen in Drenthe:

Verschil Veluwe

In totaal zijn er nu voor zover bekend drie wolvenroedels (ouders met hun jongen) in Nederland. Twee op de Veluwe en nu dus een roedel op de grens tussen Friesland en Drenthe.

Volgens Six zijn er verschillen tussen het natuurgebied op de Veluwe en in de Drentse regio. "In Drenthe schieten we het voer van de wolf af. Er is hier een beleid waarin staat dat er geen wilde zwijnen of edelherten mogen zijn. Op de Veluwe is er volop wild. Dus moet de wolf hier op zoek naar ander eten. En dat zie je. Het aantal schapen dat hier te grazen wordt genomen is aanzienlijk. Het is iedere week wel raak", aldus Six. Hij verwacht dat dat met de komst van deze jongen zo zal blijven. "Er zijn nu meer magen te vullen."

Glenn Lelieveld, ook van de Zoogdierenvereniging, ziet dat verschil ook. "Op de Veluwe heb je zwijnen en edelherten. Die zijn daar toegestaan. In grote delen van Nederland heb je dat niet. Zoals hier in Drenthe. Terwijl dat wel natuurlijke prooidieren zijn voor wolf. Dan gaan ze sneller op reeën jagen, maar bij onvoldoende reeën zijn ze sneller gemotiveerd andere dieren te zoeken. Dan gaan ze naar de haas, of naar het schaap."

Twee jaar

De wolvenwelpen blijven zo'n twee of drie jaar bij hun ouders, verwachten Klees en Lelieveld. Klees: "Die jongen worden dan vriendelijk doch dringend verzocht uit het ouderlijk gebied op te hoepelen. Die moeten een eigen gebied gaan opzoeken."

Hij vertelt dat wolven gebiedsgetrouw zijn. Eenmaal een gebied gevonden, blijven ze daar hun leven lang. Ze dulden daarin geen andere families. "Doodsoorzaak nummer één onder wolven is onderlinge gevechten, bijvoorbeeld als een wolf het terrein van de buurman betreedt."

Volgens Klees is de natuur completer geworden met de komst van de wolvenwelpen. "Het zegt iets over de toestand van Nederland. We zeggen dat ons land altijd zo vol is, maar wolven vinden kennelijk nog een plekje."

Six vindt het vooral geen vrolijk nieuws. "We roepen de schapenhouders op om de schapen te beschermen. Daar zijn subsidies voor. De noodzaak daarvoor is nu nog hoger komen te liggen."

'Wolf kan goed nieuws zijn'

Erika Visser is schaapsherder in Doldersum, bij het Drents-Friese Wold waar de drie welpen mogelijk rondlopen. "Voor de wolf is het goed nieuws", reageert ze op de komst van de jongen. Voor haar eigen situatie vreest ze niet. "Ik denk dat de wolfwerende maatregelen afdoende zullen werken, ik ben dus niet bang."

Schaapsherders hebben meerdere mogelijkheden om hun dieren te beschermen, bijvoorbeeld met rasters. Die moeten de wolf op afstand houden van de kudde. Ook Visser maakt hier gebruik van. "We hebben veel maatregelen genomen, zoals rasters en netten met voldoende stroom erop. Bovendien hebben we honden, die preventief werken."

Kijk hier naar de visie van schaapsherder Erika Visser over de wolf:

In het verleden zijn de schapen van Visser ook slachtoffer geworden van de wolf. Van een wolf met welpen heeft ze nog niet iets gemerkt. Visser over wolvenaanvallen: "Emotioneel gezien is het een beste klap als je dieren getroffen worden. Het is een traumatische ervaring als je dieren doodgaan of zwaargewond raken. Daar ben ik niet blij mee, maar als we het zover kunnen krijgen dat de wolf hier kan zijn en schapen, runderen, paarden en ander kleinvee voldoende beschermd worden, dan kan ik blij zijn met de wolf. Het kan een aanvulling zijn, het landschap kan veranderen door de wolf. Daar zie je heel interessante dingen van."

In ruil voor de positieve opbrengsten van de wolf, ziet Visser wel graag vaart achter de beschermende maatregelen die herders kunnen nemen. "Ik kan mij voorstellen dat mensen zeggen: er gaat veel geld om om de wolf hier te hebben. Maar ik vind dat schapenhouders geholpen moeten worden om de preventieve maatregelen goed uit te voeren. Bijvoorbeeld het aanvragen van subsidie, en het goed neerzetten van de rasters. Zo kan worden voorkomen dat schapen steeds gepakt worden."

Lees ook:

Contact
opnemen