Claus hangt twintig camera’s in zijn tuin om vogels te zien opgroeien

Maandag 17 Juni 2024
  • Nestje van de witte Kwikstaart (Rechten: Claus van den Hoek)

In de tuin van Claus van den Hoek uit Nijensleek nestelen al jaren witte kwikstaartjes. Van den Hoek probeert deze vogels op beeld te vangen, samen met veel andere soorten vogels. "Als ik ergens een camera bij kan zetten, dan doe ik dat."

"Ze zitten onder het dak van het kippenhok", vertelt Van den Hoek. "De eerste lichting is al uitgevlogen. Ze gebruiken een oud boerenzwaluwennest als basis. Ze broeden hier ieder jaar, maar steeds op verschillende plekken in de tuin. Je moet goed in de gaten houden waar ze gaan nestelen. Als ik het nestje gevonden heb, probeer ik er vaak een camera bij te zetten."

Tientallen wildcamera's

In zijn tuin zijn gemiddeld twintig camera's actief. Er komen veel vogelsoorten langs. Van een huismus tot een bosuil. Van twee nestkastjes werden dit voorjaar beelden live uitgezonden op de website van Beleef de Lente. In totaal heeft hij meer dan vijftig wildcamera's, die op verschillende locaties in het land opnames maken.

Helaas gaan de vogels niet altijd nestelen op de plekken waar Van den Hoek zijn camera's heeft geplaatst. "Daar heb je weinig invloed op. Ze bepalen zelf waar ze gaan nestelen." Eigenlijk wilde hij aan de bovenkant een cameraatje plaatsen. Dan kun je meer zien van de beginfase, bijvoorbeeld het uitkomen van de eieren. "Het liefst met een hoek van 45 graden. Maar bij dit nest is daar te weinig ruimte voor." Toch heeft een camera van voren ook pluspunten: "Nu kun je het goed zien als ze vliegoefeningen doen."

Van den Hoek verwacht dat de zes jongen deze week uitvliegen. "Als je ziet hoe groot de jongen al zijn, kan het niet lang meer duren."

Contact
opnemen