‘Bronboom’ in de achtertuin van Otto Willem Eleveld

Vrijdag 08 September 2023
  • Otto Willem Eleveld bij zijn 'bronboom' (Rechten: RTV Drenthe)

Een bijzondere boom achter de boerderij van Otto Willem Eleveld in Hooghalen: "Het is een winterlinde, maar we noemen het een bronboom, een bron van biodiversiteit."

"De boom is mij aangeboden bij mijn afscheid van mijn bestuursperiode van Agrarische Natuur Drenthe." Deze organisatie helpt boeren met bijvoorbeeld het inzaaien van akkerranden en andere vormen van agrarisch natuurbeheer. "De gedachte was dat hij zoveel mogelijk in de weg moest staan zodat je elke keer weer herinnerd wordt aan het agrarisch natuur beheer. De linde staat hier midden in het perceel dus als ik wat wil doen, inzaaien of andere bewerkingen, dan moet ik om die boom heen."

Zo natuurvriendelijk mogelijk

Afgelopen jaren hebben we met enige regelmaat Eleveld gevolgd. Hij is bezig om op zijn land naast het Hijkerveld zo natuurvriendelijk mogelijk te boeren. De basis is een gezonde bodem en gewassen die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde schimmels.

Hij heeft de afgelopen tijd gezien dat er steeds meer belangstelling komt voor deze vorm van landbouw. "We doen mooie dingen en dat is gegroeid is in mijn bestuursperiode. Aan de weg naar Hijken heb ik er een heel ander gebied van gemaakt. Ik had daar de mogelijkheid om het wat grootschaliger op te zetten. Ik zie een hele boel veranderen in het gebied. Voor natuurlijke plaag bestrijding heb je een robuust systeem nodig en dat is mij daar gelukt."

Lees ook:

Contact
opnemen