Braakballen uitpluizen bij het IVN in Hoogeveen

Vrijdag 24 November 2017
  • Kinderen peuteren braakballen open om te kijken wat er inzit. (Foto: RTV Drenthe)

Op zoek naar botjes en schedels van muizen; tien kinderen peuterden woensdagmiddag braakballen van kerkuilen open bij Punt H in Hoogeveen.

De braakballen worden door het IVN verzameld en gebruikt voor onderzoek. Kerkuilen braken één bal per dag uit. In een braakbal kunnen heel wat botjes en schedels zitten. 

Drie veldmuizen per dag
"Een kerkuil heeft minimaal drie veldmuizen per dag nodig. Het ligt er een beetje aan hoe groot de prooi is, maar een spitsmuis is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan de veldmuis. Daar heeft hij er dan ook meer van nodig", legt Freddy Mager van het IVN Hoogeveen uit. 

Aan de hand van de botjes en schedels kun je zien wat de uilen gegeten hebben. Dat is bijvoorbeeld handig voor onderzoek naar muizenpopulaties. Maar de braakballen die in Hoogeveen worden gebruikt, zijn vooral om kinderen kennis te laten maken met de natuur. 

Kennismaken met de natuur
"We willen kinderen laten kennismaken met wat er allemaal te beleven valt in de natuur. We willen ze laten zien dat het niet vies is en dat het leuk is om met natuur bezig te zijn", aldus Mager. 

"We doen dit met ze op jonge leeftijd. In de pubertijd raken we ze even kwijt. Pubers hebben andere interesses. Maar we hopen dat de kinderen genoeg meegeven, zodat ze op latere leeftijd terugkomen."

Contact
opnemen