Bouwafval gedumpt in het Dwingelderveld

Dinsdag 28 November 2017
  • Gedumpt bouwafval in het Dwingelderveld (Foto: Godfried Vis)

DWINGELOO - "Hoe meer dit gedeeld wordt, hoe beter. Wie weet herkent iemand wel waar het vandaan komt." Boswachter Albert Henckel is niet blij. Gisteren werd in het Dwingelderveld een hoop bouwafval gedumpt.

De berg puin werd gevonden door Staatsbosbeheermedewerker Godfried Vis. De daders zijn een zandweg ingereden en hebben het bouwafval aan de rand van een heideveld gedumpt.

Staatsbosbeheer probeert samen met de politie de eigenaar van het puin te achterhalen. "Maar vaak gaat het om kleine hoeveelheden afval waar we geen aanwijzingen in vinden."

Tien keer per jaar
In het Dwingelderveld heeft Staatsbosbeheer zo'n tien keer per jaar te maken met het dumpen van afval. Meestal wordt het aan de randen van de natuurgebieden geloosd.

Bij de Brabantse collega's is het volgens de boswachter erger. "Gelukkig hebben we in Drenthe geen last van drugsafval. Bij onze collega's in Brabant is dit schering en inslag."


Asbest
Er wordt niet alleen bouwafval gedumpt. "We vinden alles van frisblikjes tot groot afval en zelfs asbest. Dat laatste mogen we niet zelf verwijderen. We huren een gespecialiseerd bedrijf in en dat kost geld. Geld dat wij veel beter op een andere manier kunnen besteden."

Ook tuinafval wordt in de natuur gestort. "We hebben wel eens een karrenvracht Japanse duizendknoop gevonden. Dit is een zeer invasieve exoot. Mensen willen de plant niet meer in hun tuin en dumpen het dan."

[tweet:https://twitter.com/Bosw8erGodfried/status/935151916153212929]

Contact
opnemen