Boswachters van de toekomst zijn van vele markten thuis

Vrijdag 09 Juni 2023
  • Nestkastjes maken met de Junior Rangers tijdens de ROEG! dag (Rechten: RTV Drenthe)

ROEG! bestaat tien jaar en dat is reden voor een feestje. Het jubileumjaar is afgetrapt tijdens de ROEG!-dag in en om het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De boswachters en andere experts die we kennen uit de uitzendingen geven verschillende excursies en er zijn activiteiten voor jong en oud.

De Junior Rangers van het Dwingelderveld zijn ook van de partij.

Natuurwerk

"De boswachters van de toekomst", aldus Loes van der Laan. Een van de rangers beaamt dit. "Door het jaar heen hebben we elke maand een activiteit. We werken in de natuur of we helpen met een dag zoals vandaag. Hartstikke gezellig." De rangers zijn een initiatief van IVN Natuureducatie. De jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 helpen met onderhoud, zoals opslag verwijderen, en tellingen van bijvoorbeeld vlinders of muizen. Ze leren over de natuur en hebben ondertussen veel lol.

(de tekst gaat verder onder de video)

Jeneverbes

Het is leuk maar ook belangrijk werk. "Wij hebben ons eigen adoptieterrein hier in de buurt en daar beschermen we de jeneverbes. We zorgen ervoor dat de struiken meer licht krijgen. De jeneverbes is een zeldzame plant. Om ervoor te zorgen dat hij weer kan groeien, moeten we de planten en struiken eromheen weghalen", aldus de Junior Ranger. Het is één van de meest kenmerkende struiken van het Drentse heidelandschap. De jeneverbes stelt strenge eisen aan zijn omgeving.

Smakelijk

De Junior Rangers zijn van vele markten thuis. Op de ROEG!-dag helpen ze kinderen met popcorn maken, broodjes bakken, nestkastjes timmeren en 'rainsticks' maken. Uiteraard snoepen ze zelf ook af en toe van de warme broodjes en popcorn. "Ik vind het hartstikke leuk. Het is gezellig, het weer is mooi en we zijn lekker bezig." Toch heeft de ranger andere beroepsplannen dan boswachter worden. "Ik denk dat ik de techniek inga."

Lees ook:

Contact
opnemen