Boswachters nodigen ringslangen uit in Drenthe

Maandag 16 Juli 2018
  • De ringslang eet vooral padden, kikkers en salamanders (foto: Pixabay)

Het is vandaag de dag van de slang. Een mooi moment om na te gaan hoe het met de ringslang in Drenthe gaat. Ze zijn er namelijk wel, maar in gering aantal. Op meerdere plekken in de provincie nodigen boswachters ze daarom uit om zich hier te vestigen.

In Nederland leven drie soorten slangen die alle drie in Drenthe voorkomen: de adder, de gladde slang en de ringslang. De ringslang is de grootste van het stel. Het is de enige slang die eieren legt. Dit doet ze in broeihopen die gemaakt zijn van mest of compost. In de hoop loopt de temperatuur op en zo worden de eieren uitgebroed.

Broeihopen aanleggen
Een goede broeihoop is dus heel belangrijk voor de ringslang, anders kan hij zich niet voortplanten. Daarom heeft Staatsbosbeheerboswachter Albert Broekman in de Kop van Drenthe met zijn collega's van Natuurmonumenten veertien broeihopen aangelegd. 

Ook Landschapsbeheer Drenthe heeft een aantal bropeihopen voor zijn rekening genomen. "We hebben de hopen in kaart gebracht en je ziet heel mooi hoe ze van het Fochteloërveen via het beekdal richting De Onlanden liggen," vertelt Broekman. 

Bekijk ook: Boswachter Albert Broekman maakt broeihopen voor de ringslang

"We zien nog geen slangen bij de broeihopen, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn," aldus Broekman. "Dit is de tijd dat de vrouwtjes de bulten inkruipen om eieren af te zetten." Tijdens de Natuurwerkdag in november worden de broeihopen omgezet. "We halen een deel van de broeihoop eraf en vullen de hoop aan met nieuw materiaal. Dan kunnen we ook zien hoeveel eierschalen er liggen."

In onderstaande video zie je het bezoek van ROEG! aan De Onlanden waar eind vorig jaar broeihopen werden aangelegd.

Contact
opnemen