Boswachter Van Son: ‘Ik heb nog nooit zoveel eikels gezien’

Zaterdag 10 September 2022
  • Een eik bomvol met eikels (Rechten: RTV Drenthe / Jan Dijk)

Een eikenboom met eikels is in deze tijd van het jaar niet meer dan normaal. Eikels zijn de vruchten van de eik en zorgen voor de voortplanting. Maar boswachter Kees van Son is verbaasd over het grote aantal eikels dat hij aan de boom ziet zitten.

"Kijk dan, de takken breken haast af. Dat er zo ontzettend veel eikels aan één boom zitten, heb ik nog nooit gezien", aldus Van Son. "Dat heeft natuurlijk met de droogte te maken. Ik dacht dat er juist minder eikels aan zouden zitten, maar hij wil zich echt voortplanten en deze vreselijke droogteperiode overleven door veel zaad te produceren."

Mastjaar

Vroeger werden eikels gebruikt als veevoer. Daar komt ook de term 'mast' in mastjaar vandaan. Het betekent oorspronkelijk varkensvoer. Een mastjaar is een jaar waarin bomen en planten veel meer vruchten dragen dan gemiddeld. Om de paar jaar is het zover. Een mastjaar is van invloed op de dieren die afhankelijk zijn van de vruchten en op de hoeveelheid eikels die ontkiemen.

Droogte

Logischerwijs leiden gunstige omstandigheden waaronder voldoende, maar niet te veel, regen en zon tot een goed jaar of mastjaar voor de eik. Maar de afgelopen droogte lijkt hetzelfde effect te hebben. "Het is niet zo'n goed teken, het lijkt mij een teken van droogte", aldus Van Son. "Misschien heeft het natte voorjaar wel geholpen bij deze enorme productie van eikels."

Nakomelingen

Op de grond pal onder de bladeren van de eik kunnen eikels niet uitgroeien. Het zijn vooral gaaien en eekhoorns die het voortbestaan van de eik garanderen. Zij nemen de eikels mee om te eten of als voedselvoorraad te verstoppen. Maar ook muizen, wilde zwijnen, herten en sommige eenden eten eikels. Een deel krijgt zo de kans om elders te ontkiemen.

Contact
opnemen