Boomstammen bevorderen biodiversiteit rondom beek

Zondag 19 Maart 2023
  • De boomstammen in het Oostervoortsche Diep vertragen de waterstroming (Rechten: RTV Drenthe)

Tussen Norg en Lieveren stroomt het Oostervoortsche Diep, een beek die deels in oude glorie hersteld is en zich een weg kronkelt richting het noorden. De afgelopen twintig jaar is het gebied heringericht en nu meandert het weer. Het doel is water zoveel mogelijk vasthouden om wateroverlast in Groningen te voorkomen.

In de beek zijn boomstammen geplaatst om ervoor te zorgen dat het water langer in het gebied blijft.

Vertraging

"We zijn al een hele tijd bezig met het water in de Noord-Drentse beken", vertelt Bert Hummelen, districtshoofd Staatsbosbeheer. "We proberen dat te stuwen en klaar te maken voor de toekomst. Het water gaat hier gauw weg en we proberen met verschillende mogelijkheden te kijken of we in de beek wat meer aan stuwing kunnen doen, zodat we het water langer vasthouden in dit beekgebied."

Biodiversiteit

Naast het langer vasthouden van water is het idee ook het bevorderen van de biodiversiteit in en rondom de beek. "Deze beek is een aantal jaar geleden hermeandert", aldus Jeroen Niezen van Waterschap Noorderzijlvest. "Dat is eerst allemaal rechtgetrokken en nu kronkelt het weer mooi. We willen het natuurlijke proces een beetje versnellen zodat die beek ook weer geschikt wordt voor allerlei organismen, met name vissen, om daarin te kunnen leven."

(de tekst gaat verder onder de video)

Versnelling

"Het is eigenlijk een soort versnelling die we aanbrengen, want we willen dat langs deze beken op verschillende plekken bomen gaan groeien", verteltNiezen. "Dat geeft beschaduwing in de beek waardoor ook weer variatie ontstaat en minder plantengroei. Daardoor hoeven we minder onderhoud te plegen en dat is goed want zo wordt het natuurlijker."

Toekomst

De komende jaren wordt in de gaten gehouden hoe de beek zich ontwikkelt, en welke vissen en waterinsecten er in voorkomen. Dat wordt vergeleken met een stuk dat nog niet is aangepakt. "Het werkt nu al", zegt Hummelen tevreden over de eiken die uit Veenhuizen komen. "We leggen de eerste eiken erin en dan komt er meer stroming in, meer stuwing en dat doet wat met het peil."

Ook in een waterwingebied in Assen wordt water langer vastgehouden. WMD Water heeft er een kreekje gemaakt met dammetjes. Zie het in deze ROEG!-uitzending.

Afbeelding
Boomstammen in het Oostervoortsche Diep (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen