Bomenkap in Fochteloërveen om reptielen terug te krijgen

Donderdag 14 September 2017
  • Drie hectare lariksbos wordt gekapt (foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)
  • Drie weken lang wordt er gekapt (foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)
  • Het bos moet verdwijnen om meer zon voor de reptielen te krijgen (foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)
  • Het Fochteloërveen (foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)

RAVENSWOUD - Het lijkt tegenstrijdig: drie hectare bos kappen voor natuurbehoud. Toch gebeurt dat aan de rand van natuurgebied het Fochteloërveen, vlakbij Ravenswoud.

Met de bomenkap hoopt Natuurmonumenten slangen en andere reptielen terug te krijgen.

"Bomenkap gaat een boswachter wel aan het hart, maar we doen het om meer zon en zand te krijgen, zodat die reptielen zich kunnen opwarmen", legt boswachter Marjan Dunning uit.
Het gaat om lariksen die aan de rand van het veen staan. Het was een oud productiebos, waarbij de lange stammen van de lariks vooral gebruikt werden als mast voor schepen.

Niet alle bomen weg
De lariksen staan op één van de weinige hoge zandkoppen in het veengebied, ideaal leefgebied voor reptielen. Maar in de naaldbomen zitten ook ijsvogels en eekhoorns. "Daar hebben we rekening mee gehouden. We hebben alles goed in kaart gebracht. De bomen waar deze dieren inzitten kappen we niet, die zetten we af met lint." Ook laat Natuurmonumenten sommige stammen tot een meter hoog staan: "Ideaal voor spechten en insecten."

Levendbarende hagedis
Uiteindelijk hoopt boswachter Dunning dat de ringslang, de adder, de gladde slang en de levendbarende hagedis het zandgebied in het Fochteloërveen weet te vinden. "Want het is echt heel slecht gesteld met de reptielenstand. Vooral met de levendbarende hagedis in Nederland. Die aantallen gaan landelijk hard achteruit."

In totaal duurt het kappen van de bomen nog twee weken. Dan is het gebied klaar.

Door: Marjolein Lauret

Contact
opnemen