Bomen Evertsbos boden camouflage voor verzetsmensen

Zondag 20 November 2022
  • Het monument vanuit de lucht bezien (Rechten: RTV Drenthe)

In het Evertsbos nabij Anloo markeert een monument de plek waar verzetsmensen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bos schuilhielden.

"Dit is een bijzondere, memorabele plek in een gevarieerd natuurgebied", aldus boswachter Kees van Son. Op 29 september 1944 werden de mensen die in het onderduikershol verbleven, ontdekt.

Monument

De plek waar het onderduikershol lag is gemarkeerd met een monument. "De stenen zijn erbij gezet ter nagedachtenis aan de mensen die hier zijn omgekomen", vertelt Van Son. Na de ontdekking zijn drie van de acht onderduikers opgepakt, naar Westerbork vervoerd en geëxecuteerd. Tien andere verzetsstrijders zijn later naar het inmiddels ontdekte hol gebracht en ter plekke doodgeschoten.

Verscholen

"Destijds viel de plek niet op", aldus de boswachter. "Het hol had een dak en die bomen erachter waren toen klein en stonden hier helemaal omheen. Het was hartstikke dicht waardoor ze hier heel lang konden blijven zitten." De locatie was zo goed gecamoufleerd dat de mensen in het hol de herten over het dak hoorden lopen. "Uiteindelijk zijn ze toch verraden."

Verzetshol

Joke en Jan Benjamins schreven een boek over het onderduikershol Vergeten verzetshelden. Benjamins: "Het was geen onderduikershol, waar mensen wachtten tot de oorlog voorbij was, maar een verzetshol. Van hieruit werd de vijand actief bestreden. Het was een hol waar verzetsstrijders elkaar tegenkwamen, plannen maakten voor berovingen, voedselbonnen roofden en die dan naar Joodse onderduikers brachten, Joodse kinderen hielpen, van alles."

In deze ROEG!-uitzending staat boswachter Kees van Son stil bij het monument, het maakt deel uit van een wandeling door het Evertsbos.

Afbeelding
De stenen symboliseren de gevallen verzetsmensen (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen