Boeren willen geld voor maatregelen om schapen te beschermen

Vrijdag 10 Augustus 2018
  • Wolven beten ook in Drenthe een flink aantal schapen dood (foto: Free Nature Images/Arie de Knijff)

ASSEN - Het aantal schapen dat in Nederland door wolven is doodgebeten, is dit jaar fors toegenomen. Schapenhouders vinden daarom dat de overheid boeren moet compenseren voor maatregelen om schapen te beschermen.

Bij het Faunafonds komen door de oprukkende wolf steeds meer schadeclaims binnen, schrijft de Volkskrant. Nederlandse schapenhouders dienden dit jaar tot dusver 35 claims in bij het fonds voor 134 door een wolf doodgebeten schapen.

Een aantal daarvan komt uit Drenthe, want ook hier werd afgelopen jaar een flink aantal schapen doodgebeten, onder meer bij Oosterhesselen. Door onderzoek op de dode dieren uit verschillende plekken in Drenthe is gebleken dat eerder dit jaar in ieder geval twee wolven door onze provincie hebben gestruind. In het hele land waren het er in totaal zes.

Het voorlopige taxatiebedrag van de schade voor het hele land komt uit op bijna 15.000. In 2016 werd 7.800 euro uitgekeerd voor acht meldingen van in totaal 21 doodgebeten schapen. Het jaar daarvoor waren er geen incidenten met wolven.

Schapenhouders roepen de overheid op tot een subsidieregeling om preventieve maatregelen tegen aanvallen van wolven te bekostigen.

Contact
opnemen