Bloeiers in de berm

  • De klaprozen zie je nu bloeien (Foto: RTV Drenthe/Marike Goosens)

Bermen zijn belangrijk voor planten en insecten. Diverse organisaties en werkgroepen zetten zich in om bermen weer bloeiend te krijgen. Zodat bijvoorbeeld bijen een toevluchtsoord hebben en planten voluit kunnen groeien, bloeien en zich kunnen verspreiden.

Alle bermen samen beslaan ongeveer anderhalf procent van de oppervlakte van Drenthe. Het zijn natuurlijke verbindingen voor de dieren en insecten tussen natuurgebieden. De afgelopen decennia is de diversiteit van planten voor een groot deel uit de bermen verdwenen, onder meer grassen hebben veel planten verdrongen. Een van de oorzaken is dat de bermen steeds voedselrijker zijn geworden, bijvoorbeeld door stikstof. 

Maar op een aantal plekken ontstaan weer bloemrijke bermen, bijvoorbeeld door de inzet van Heel Drenthe Zoemt. Je wordt soms tijdens een tochtje door Drenthe verrast door mooie kleuren in de berm. Ben je benieuwd naar welke planten je nu kan zien? De volgende websites en zoekkaart helpen je op weg:

Florakompas: een uitgebreide website, waarbij je onder andere op kleur kan zoeken. Ook de leek kan hiermee uit de voeten.

Bloeiende bermplanten: een zoekkaart om de naam van een aantal veel voorkomende planten te leren, geschikt voor kinderen. Webshop van IVN: €1,10.

Bloeiend in juni: uitgebreide website waarbij je makkelijk op bloeiperiode kan zoeken.

Contact
opnemen