Blauw natuurschoon als medicijn tegen Blue Monday

Maandag 15 Januari 2024
  • De ijsvogel wordt ook wel 'blauwe flits' genoemd. (Rechten: Saxifraga/Mark Zekhuis)

Blue Monday is naar verluidt de meest deprimerende dag van het jaar. Dat zou komen door een combinatie van factoren: korte, donkere dagen en vaak somber weer, het mislukken van goede voornemens en nog geen uitzicht op een volgende vakantie.

Gelukkig is er genoeg blauw natuurschoon voorhanden om deze maandag met een goed gevoel door te komen. Lees snel verder voor een overzicht waar je vrolijk van wordt.

Blauw

Een blauwe flits in je ooghoek terwijl hij rakelings over het wateroppervlakte scheert. De ijsvogel is een prachtige verschijning met een felblauwe en -oranje verendek. De naam doet anders vermoeden, maar ijs is niet de beste vriend van die vogel. In strenge winters leggen velen het loodje omdat ze onvoldoende voedsel vinden in de bevroren waterpartijen. IJsvogels leven van vis en waterinsecten, waaronder libellenlarven. In korte tijd brengen ze veel jongen groot waardoor ze de verliezen weer compenseren.

Blauwer

De ijsvogel kun je op dit moment waarnemen. Voor het volgende blauwtje moet je nog even geduld hebben. Blauwtjes zijn vlinders met prachtig gekleurde vleugels. De familie bestaat uit meer dan vijfduizend soorten wereldwijd, waarvan er een kleine dertig in ons land voorkomen. In Drenthe komen verschillende kwetsbare blauwtjes voor waaronder het gentiaanblauwtje, dat voor zijn voortbestaan afhankelijk is van klokjesgentianen, en het heideblauwtje, dat vooral op heidevelden voorkomt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Het gentiaanblauwtje heeft een bijzondere 'vriendschap' (Rechten: Saxifraga/Mark Zekhuis)

Blauwst

De heikikker is niet het hele jaar blauw, maar in de paartijd kun je niet om zijn prachtig blauwe kleur heen. Je zou denken dat die kikkers zich speciaal voor de vrouwtjes zo uitdossen, maar dat blijkt niet het geval. De reden voor de kleurverandering is nog niet bekend. Een theorie is dat ze zo minder opvallen voor roofdieren, omdat de kleur lijkt op de kleur van water dat de blauwe lucht weerspiegelt. Een andere theorie is dat het een signaal is voor andere mannetjes zodat ze elkaar niet bespringen.

Afbeelding
De heikikker in zijn tijdelijke blauwe kostuum (Rechten: Saxifraga / Edo van Uchelen)

Lees ook:

Contact
opnemen