Bijzonder pannenkoekenijs gespot in Roden: ‘Hele mooie waarneming’

Woensdag 10 Januari 2024
  • IJspannenkoeken Roden (Rechten: Roel Lubbers)

Een oplettende kijker heeft bij de stuw in het Sterrenbos in Roden een bijzonder natuurverschijnsel gespot. Op het wateroppervlak drijven tientallen schijven ijs. Pannenkoekenijs, zegt RTV Drenthe-weervrouw Grieta Spannenburg. "Veel mensen gaan eraan voorbij."

Het pannenkoekenijs of grondijs, vormt zich alleen onder speciale omstandigheden, legt Spannenburg uit. "Het vormt zich dieper en komt naar de oppervlakte. Het zijn waterbellen die opstijgen. Water van nul graden is lichter dan water van vijf graden. Dus als een waterbel lichter is dan de omgeving, dan stijgt het op. Als hij bovenkomt bevriest hij heel snel."

Troebele kleur

De schijven lijken wat op gestold vet door de troebele kleur. "Dat komt omdat de waterbellen spul van de bodem meenemen. En ze tollen een beetje waardoor ze die vorm houden", zegt Spannenburg.

"De kou en wind van afgelopen nacht spelen ook een rol. Dan vriest het behoorlijk aan de oppervlakte waardoor zo'n belletje in een keer bevriest." Ook het stromende water zorgt ervoor dat het pannenkoekenijs zich makkelijker vormt.

Spannenburg zag het zelf één keer eerder met eigen ogen, op de Waddenzee. "Dat waren grotere schijven. Heel veel zaken moeten precies samenvallen. Er is heel moeilijk op te anticiperen." En als het dan voorkomt, wordt het niet altijd opgemerkt, zegt Spannenburg. "De oplettende kijker ziet dit, maar heel veel mensen gaan eraan voorbij. Een hele mooie waarneming."

Lees ook:

Contact
opnemen