Bij lijkt bijzaak tijdens winderige bijentelling in Meppel

Zondag 24 April 2022
  • De bijenweide in Meppel (Rechten: RTV Drenthe / Ronald Oostingh)

Ga er maar aanstaan: beestjes tellen die vliegensvlug voorbij vliegen. En dan ook nog eens verschillende soorten noteren. Het is misschien een pittige opgave, maar toch duiken elk jaar weer duizenden insectenliefhebbers de tuin of een natuurgebied in voor de Nationale Bijentelling.

Ook in de wijk Oosterboer in Meppel gingen mensen van de werkgroep Bijen- en vlinderparadijs gisteren op zoek naar de kleine honingfabriekjes. Al viel het door het weer niet mee. "Ja, ze waaien een beetje weg he?", lacht Els Boesjes.

Bijenliefde

Boesjes is van de werkgroep Bijen- en vlinderparadijs. In 2017 benadert Landschapsbeheer Drenthe die natuurgroep vanuit de actie Nederland Zoemt. Na een wandeling door de wijk vinden ze een geschikte plek voor het op poten zetten van een bijenwalhalla.

"In 2018 hebben wij hier toen de eerste fruitbomen geplant. Ook zijn er toen zo'n zeventig struiken aangeplant. Als werkgroep doen wij ook het beheer", legt Boesjes uit. De vrijwilligers steken ook de handen uit de mouwen bij het onderhoud. Zo is het de bedoeling dat de grond verschraalt, zodat er uiteindelijk meer wilde bloemen bloeien.

Enkele feitjes over bijen in Nederland (bron: nationalebijentelling.nl)

80 procent van de planten waar wij van eten is voor bestuiving afhankelijk van bijen

358 verschillende bijensoorten zijn er in Nederland

34 soorten zijn in Nederland verdwenen

50 procent van de bijensoorten is bedreigd

In Meppel zijn ze dus vooral trots op wat ze de afgelopen jaren uit de grond hebben gestampt. Een mooi onderkomen voor bijen. "Ja, dan hoort het er natuurlijk ook bij dat je de bijen gaat tellen om te kijken of het ook zoden aan de dijk zet", vertelt Boesjes. Maar bijen spotten ze deze keer niet heel veel vanwege de harde wind.

"Maar we hebben al wel een heleboel vlinders gezien. Die zijn ook belangrijk", vervolgt ze. "Uiteindelijk gaat het in dit park om het geheel. Het is leuk voor bewoners als er straks fruit aan de bomen komt. Daar kan iedereen dan mooi van pakken", besluit ze, terwijl ze vol trots naar de bomen in bloei kijkt.

Contact
opnemen