Bever bedreigt rivierprik in Drentsche Aa, Staatsbosbeheer grijpt in

Vrijdag 08 December 2023
  • De rivierprik heeft in Drenthe last van de bever (Rechten: Saxifraga / Fitis-Sytske Dijksen)

De bever doet het zo goed in Nationaal Park Drentsche Aa dat de prehistorische rivierprik bedreigd wordt. Die is al ernstig bedreigd, en dus net als de bever beschermd. De rivierprik komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. Staatsbosbeheer neemt nu maatregelen in het natuurgebied om te veel en te hoge beverdammen te voorkomen, zegt boswachter Kees van Son.

In Groningen en Drenthe leven volgens Van Son ongeveer vierhonderd bevers. Zo'n honderd dieren zitten in de buurt van de Drentsche Aa. Daar bouwden ze eerst weinig dammen, maar sinds de droge zomer van 2018 zijn het er veel meer geworden. Achter de dammen ontstaat namelijk een waterplas, waar bevers behoefte aan hebben.

Rivierprikken

In de Drentsche Aa is een gezonde beverpopulatie welkom, zegt Van Son. "Het weghalen van dammen volstaat hopelijk. Als we helemaal niets doen vormt de bever de nekslag voor andere kwetsbare soorten."

En daarmee verwijst Van Son onder andere naar de rivierprikken. Deze vissen graven zich in voor de dammen en krijgen daar te veel verontreinigd bezinksel van beekbodems binnen. "Ik wil niet op mijn geweten hebben dat een dier dat al miljoenen jaren op aarde is, hier verdwijnt", zegt boswachter Van Son.

Dammen weg

Om de invloed van de bevers te beperken, zijn volgens beverconsulent Cindy de Jonge meerdere acties mogelijk. Zo kan het helpen om dammen weer te verwijderen, een maatregel waar de natuurbeheerders met pijn in het hart achter staan. "Het is jammer, want beverdammen verrijken de omgeving ook", vertelt Van Son. Het is recentelijk niet nodig geweest om dammen weg te halen. Door de vele regen zijn meerdere dammen namelijk al uit zichtzelf weggespoeld.

Onderzocht wordt of in de Drentsche Aa zogenoemde beaver deceivers geplaatst kunnen worden. Dat zijn buizen die in beverdammen worden gelegd, waar water doorheen kan stromen. De bever blijft dan aan de dam bouwen, maar heeft niet door dat zijn dam lek is.

Daarnaast werden bevers uitgezet naar andere natuurgebieden, maar die zitten in Groningen en Drenthe op dit moment al helemaal vol. Beide provincies hebben daarom recent besloten dat bevers afgeschoten mogen worden als het echt niet anders kan. Afschot is op dit moment nog niet aan orde.

Lees ook:

Contact
opnemen