Ben jij al klaar voor de Slootjesdagen?

Donderdag 07 Juni 2018
  • Tijdens de Slootjesdagen kun je allerlei soorten beestjes vangen (foto: Edwin van Stenis/RTV Drenthe)

Laarzen aan, schepnet in de aanslag: de Slootjesdagen komen er weer aan. Aankomend weekend staan natuurgidsen van de IVN op verschillende plekken in Drenthe klaar om samen met jou de sloten af te struinen naar alles dat er groeit, zwemt en glibbert.

Je ziet het niet als je langs het water loopt, maar veel sloten en vijvers barsten van het leven. Natuurlijk zitten er vaak vissen, maar er dobberen ook veel kleine beestjes onder of op het wateroppervlak.

Wat zit er in de sloot?
Zo is het niet vreemd wanneer je een hoop kokerjuffers tegenkomt. Dat zijn larven van schietmotten die een koker van zand, steentjes en plantenresten achter zich aan slepen. Daarin kan de kokerjuffer schuilen tegen vijanden.

Een andere vaak geziene waterbewoner is de bloedzuiger. Bloedzuigers hebben aan beide kanten van hun lichaam zuignappen en ook kunnen ze tanden hebben. Daarmee hechten ze zich aan vissen, kikkers of de voeten van mensen die een duik nemen en zuigen ze zich vol met bloed.

Een stuk vriendelijker is de schaatsenrijder. Dit diertje heet zo, omdat het over het wateroppervlak kan lopen. De haartjes op hun poten stoten water af, waardoor ze over het water kunnen glijden. Onderzoekers die de kwaliteit van het water meten, zijn vaak blij als ze schaatsenrijders tegenkomen. Deze insecten leven namelijk alleen maar in schoon water.



Waar vind je de beestjes?
Waterdiertjes verstoppen zich vooral tussen planten of in de bovenste laag van de bodem. Daar kunnen ze zich lekker verschuilen voor roofdieren, of juist om zonder gezien te worden op andere beestjes te jagen. 

Is dit water schoon of vies?
Wist je dat je aan de soorten planten en beestjes die in het water leven kunt zien hoe schoon een sloot is? Zie je water dat vol zit met diertjes als schaatsenrijders, waterspinnen en libellen, dan weet je dat je bij een schone sloot of vijver staat. Groeien er ook dotterbloemen, sterrekroos en watermunt, dan weet je zeker dat dit schoon water is.

Vind je bloedzuigers, bootsmannetjes of een waterschorpioen, dan is het water een stuk minder schoon. In dit water kan ook kikkerbeet, waterpest en gele plomp groeien.

Kom je tijdens je zoektocht niet zoveel beestjes tegen, maar vang je wel slingerwormen of larven van muggen of waterkevers? En kom je veel riet, lisdodde en eendenkroos tegen? Dan heb je een grote kans dat je bij vervuild water zit. 



Meedoen aan de Slootjesdagen
Heb je inmiddels je eigen schepnet gepakt, weet je precies wanneer het water schoon is en ken je alle beestjes al uit je hoofd? Ga dan komend weekend naar een sloot of vijver bij jou in de buurt.

Je kunt meehelpen door waterdiertjes te tellen en door de helderheid van de sloot te meten. Hoe dat moet en alle locaties waar je kunt meedoen vind je hier voor de zaterdag en hier voor zondag.

Door: Hjalmar Guit

Contact
opnemen