Aziatische tijgermug gevonden op bedrijventerrein in Assen

Woensdag 05 Augustus 2020
  • De tijgermug werd in september gevonden in Hoogeveen (Rechten: Pixabay)

Bij een bedrijf op het Stadsbedrijvenpark in Assen zijn op 15 en 22 juli Aziatische tijgermuggen gevonden. Dat melden de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en het Platform Stop Invasieve Exoten. Om hoeveel muggen het gaat, is niet bekend.

Het gaat volgens de NVWA in beide gevallen om hetzelfde bedrijf, maar er wordt niet bekend gemaakt om welk bedrijf het gaat. Voorzitter Wilfred Reinhold van het platform wil dat dat wél gebeurt: "Iedereen mag dat best weten. Als je in de buurt van het bedrijf woont of erlangs komt, kun je extra alert zijn op verdachte muggen. Bovendien heeft de Raad van State een jaar geleden al een uitspraak gedaan dat dit gewoon milieu-informatie is en dat de bedrijfsnamen bekend gemaakt moeten worden." Reinhold begrijpt niet waarom dat zo lang duurt bij de NVWA.

Bestrijden

De NVWA gaat het betreffende bedrijf nu helpen met het bestrijden van de mug. Dat duurt volgens woordvoerster Judith van Kessel van de NVWA tot het einde van het seizoen in oktober. Volgens haar zijn omwonenden van het bedrijf geïnformeerd. Volgens Reinhold krijgen omwonenden alleen te horen dat 'in de buurt van hun woning' muggen zijn gevonden, maar weten ook zij niet om welk bedrijf het gaat.

Over het opleggen van eventuele boetes kon Van Kessel geen uitspraken doen.

Ziektes

De muggensoort komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich via internationale transporten de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. De tijgermug kan meer dan twintig verschillende infectieziekten bij zich dragen, waaronder zika, dengue en chikunhunya, en die verspreiden naar mensen en dieren.

Bandenbedrijf

De Aziatische tijgermug werd de afgelopen jaren vaker in Assen aangetroffen. Dat was toen bij bandenbedrijf Dikabo. Dat bedrijf wil desgevraagd geen commentaar geven op de vraag of de mug wederom bij hen is gevonden. Tijgermuggen verspreiden zich vaker via de importeurs van gebruikte autobanden. De eitjes van de mug liften mee in gebruikte autobanden. Op de plaats van bestemming komen de eitjes uit.

Reinhold: "Kennelijk houden bandenbedrijven zich niet aan de regels, want ze moeten de banden droog importeren en droog opslaan. De eitjes die eventueel in de banden zitten, hebben water nodig om uit te komen. Als er dan rondvliegende muggen worden ontdekt, is het duidelijk dat die voorschriften worden overtreden. Vervolgens is het ook duidelijk dat de NVWA niet tegen die bedrijven optreedt. Dat hebben wij al een keertje gedaan, maar toen heeft de NVWA doodleuk gezegd 'u heeft de bedrijfsnaam niet genoemd, dus u bent niet ontvankelijk'."

Handhaven

Het Platform Stop Invasieve Exoten heeft al langer kritiek op het niet bekendmaken van de namen van de bedrijven waar de muggen gevonden worden. "Die geheimzinnigheid is niet alleen illegaal, maar heeft ook consequenties voor de handhaving", laat Reinhold weten.

Het platform is dan ook nog steeds bezig met een rechtszaak tegen de minister over het handhaven bij bedrijven waar het dier gevonden wordt. Daarover vertelt Reinhold: "Er is al een vanwege de coronacrisis beperkte zitting geweest. Het laatste woord is daar nog niet over gesproken, want wij hebben verzet ingediend tegen het besluit van de rechter daarover. Dus daar komt misschien nog een echte zitting en hopelijk een gunstige uitspraak van."

Behalve in Assen werden er dit jaar ook tijgermuggen aangetroffen in Valkenburg aan de Geul, Lelystad, 's-Gravenzande en Bleiswijk.

Lees ook:

Door: Hjalmar Guit

Contact
opnemen