An de kuier: wandelen door het beekdal van het Deurzerdiep

Zondag 26 Augustus 2018
  • Maak tijdens de tocht van vandaag kennis met de Kampsheide (foto: Free Nature Images/Hans Dekker)

Lekker de natuur in! In de zomermaanden juli en augustus presenteert ROEG! elke dag een tocht door de Drentse natuur. Vandaag wandelen we met Stichting het Drentse Landschap door het beekdal van het Deurzerdiep.

Waar: Deurzerdiep
Vertrekpunt: Parkeerplaats Toegangspoort Deurze. Achter Café De Aanleg, Asserstraat 6 in Deurze
Afstand: 9 kilometer
Route: klik hier

Sinds een paar jaar is het Deurzerdiep weer een meanderende beek. Als het veel geregend heeft, staat het beekdal onder water. Het beekdal wordt al acht eeuwen lang gebruikt om te boeren. 

Verderop wandel je door het natuurgebiedje 't Ruige veld, wat een overblijfsel is van een groot heidecomplex. In 1921 werd het gekocht door G. Dumbar, die er de villa 't Ruige Veld liet bouwen. De villa werd later gebruikt als vakantiekolonie voor christelijke kinderen. Nog later werd het een instelling voor jeugdpsychiatrie. 

Verderop ligt de Kampsheide, een klein heideveld wat nooit is ontgonnen. De mens trok zijn handen ervan af en de natuur kon zijn gang gaan. Dat was vooral gunstig voor de jeneverbes, die uitgroeide tot enorme bosschages. De Kampsheide is het eerste bezig van Stichting het Drentse Landschap, die het sinds 1948 in bezit heeft. 

Zoek je meer wandel- of fietsroutes of andere uitstapjes in de Drentse natuur? Je vindt ze op de Facebookpagina Op pad in de Drentse natuur.

Contact
opnemen