Aa en Hunze wil bos deels opofferen voor uitbreiding camping

Zondag 07 Juli 2024
  • Camping De Berken in Gasselte (Rechten: RTV Drenthe / Floor Visser)

De gemeente Aa en Hunze wil een stuk natuurgrond in Gasselte verkopen aan camping De Berken. De eigenaar van de natuurcamping wil uitbreiden en heeft zijn oog laten vallen op een bosperceel in de buurt. Een kleine groep buurtbewoners is er niet blij mee.

De camping mag de grond kopen onder voorwaarde dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Op dit moment is het perceel bestemd voor natuur, maar dat zou moeten veranderen in recreatie. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk of dat mag.

De gemeente wil niet alle grond aan de camping verkopen. Het perceel van ongeveer zesduizend vierkante meter ligt tussen het huidige campingterrein en een begraafplaats en er moet een buffer blijven tussen De Berken, het kerkhof en de naastgelegen Borgerweg.

Afbeelding
De huidige camping (groen) en de beoogde uitbreiding (rood). (Rechten: Google Maps)

Campinghouder Jos van der Weide reageert blij verrast op de boodschap van de gemeente. "Ik wist het nog niet, maar het is mooi dat de gemeente in beweging komt. Het proces verloopt tot nu toe erg traag."

De uitbreiding van De Berken is nodig om de camping levensvatbaar te houden. Doordat de kosten steeds hoger worden, zijn er volgens de campinghouder meer accommodaties nodig om te kunnen blijven bestaan. Op dit moment heeft de camping 141 plekken voor recreanten. Als de uitbreiding doorgaat, komen er 14 huisjes bij.

Tegenstanders

Een kleine groep buurtbewoners is faliekant tegen de uitbreidingsplannen van De Berken. Zij willen niet dat de natuur ten noorden van de camping verdwijnt en stuurden vorig jaar brieven aan de gemeente om de uitbreiding tegen te houden.

"Het is teleurstellend dat de gemeente doorgaat met de verkoop van de grond", reageert buurtbewoner Jos Kessen. "De grond valt binnen het Natuur Netwerk Nederland. Leg je daar een camping aan, dan verwijder je een schakel tussen verschillende natuurgebieden."

Lees ook:

Contact
opnemen