A28 deels afgesloten voor kap van gevaarlijke bomen

Zaterdag 10 Februari 2018
  • Met zware machines worden de gevaarlijke Essen langs de A28 weggehaald (foto: RTV Drenthe / Robbert Oosting)

BEILEN - Vanwege de kap van zieke bomen is op de A28 ter hoogte van Beilen vandaag één rijstrook afgesloten voor verkeer.

Het gaat om essen die in een strook van ongeveer een kilometer langs de snelweg staan. 

Storm
De bomen vormen volgens Staatsbosbeheer een gevaar voor automobilisten. Tijdens de storm van vorige maand belandden delen van de bomen op de weg. Omdat de essen bij een volgende storm zo kunnen omwaaien, is snelle actie nodig, aldus Staatsbosbeheer. Veertig jaar geleden zijn de essen aangeplant om de nabijgelegen zandafgraving te voorzien van een houtwal. "Ik heb de jaarringen net getelt en het zijn er precies veertig", zegt boswachter Hans Kruk. 

Ernstige ziekte
De zieke essen lijden aan essentaksterfte, vertelt Kruk. "Essentaksterfte zorgt ervoor dat de bomen in een paar jaar tijd verzwakken. Sommige bomen kunnen dan zomaar in een keer omvallen." Uiteindelijk gaan de bomen die lijden aan de ziekte dood. In Nederland is zo'n negentig procent van de essen besmet met de ziekte volgens Kruk. 

De Wageningen Universiteit doet onderzoek naar essentaksterfte in de de hoop dat er bomen bij zitten die een bepaalde resistentie tegen de ziekte hebben. In Drenthe staan relatief weinig essen. 

Woensdag is begonnen met het kappen van de zieke bomen. Vandaag worden de bomen weggehaald door Rijkswaterstaat. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het eind van de middag klaar.

Contact
opnemen