2024 lijkt zuinig kwarteljaar te worden

Dinsdag 04 Juni 2024
  • Jan Staal ringt elk jaar kwartels in het LOFAR-gebied (Rechten: RTV Drenthe)

Het jaar 2024 lijkt niet de boeken in te gaan als een geweldig jaar voor kwartels. Als je nu 's avonds in het buitengebied een blokje om loopt hoor je ze zo her en der roepen, maar echt veel zijn het er niet. Dat zegt kwartelondezoeker Jan Staal.

Kwik-me-dip, kwik-me-dip... Als je een keer het kenmerkende, kwikzilveren roepje van een kwartel hebt gehoord, zul je het niet gauw meer vergeten. Jan Staal is vorige week in het LOFAR-gebied bij Exloo geweest om kwartels te ringen. Daar ving hij toen vier vogels en dat was een prima vangst. Maar vergeleken met andere jaren is het aantal kwartels in ons land tot nu toe laag.

Zuid-Europa

Dat is waarschijnlijk een gevolg van het weer in Zuid-Europa, in combinatie met de nomadische levenswijze van de vogels. "De kwartels trekken vroeg in het voorjaar vanuit Afrika ten zuiden van de Sahel naar het noorden. De hennetjes strijken dan neer in Zuid-Spanje of Zuid-Frankrijk en beginnen een mannetje te roepen. Als ze bevrucht zijn, verjagen ze de mannetjes, die dan weer verder naar het noorden trekken om te proberen daar weer een vrouwtje te versieren", aldus Staal.

Als het in Zuid-Europa heel droog is trekken de vogels eerder door, maar daar is nu geen sprake van. "Daar is ook veel regen gevallen en daar is de vegetatie heel weelderig."

Zweden

Opvallend is dat de vogels tegenwoordig zelfs al tot halverwege Zweden worden gezien: "Dat is een ontwikkeling die sinds een paar jaar aan de gang is, waarschijnlijk heeft dat te maken met verandering van het klimaat."

Het LOFAR-gebied bij Exloo is een van de gebieden waar Staal elk jaar kwartels vangt voor ringonderzoek. ROEG! ging in 2019 met hem mee. Zie de reportage hieronder:

Contact
opnemen