‘We kunnen lokaal veel muggen verwachten, maar het wordt geen plaag’

Zaterdag 08 Juni 2024
  • Een stekende mug van dichtbij (Rechten: Pixabay / FotoshopTofs)

De muggen zijn in opkomst! Er wordt verwacht dat we er lokaal veel last van kunnen krijgen. Een warm en kletsnat voorjaar maken de omstandigheden voor muggen optimaal. Waarom houden de muggen van dit tegenstrijdige weer en wat kun je doen tegen die vervelende, stekende insecten?

Deze lente was de warmste sinds de metingen en de maand mei was natter dan ooit. Dat laat het KNMI weten. En hier gaan de muggen erg goed op. Halverwege mei zijn de eerste eitjes al gelegd door de muggen die de winter hebben overleefd. De eitjes leggen ze in stilstaand water. Bijvoorbeeld in volgestroomde emmers of bloempotten. Dankzij het natte voorjaar is er geen gebrek aan dit soort broedplekken voor de mug. Het stilstaande water heeft namelijk niet de kans gehad om op te drogen.

Daarnaast houden deze beestjes ook van warm weer. "Muggen zijn koudbloedig en leven langer als het warm is," vertelt muggenexpert Bart Knols. "Zo kunnen ze opzoek gaan naar verschillende broedplekken en meer eitjes afzetten." Dit voorjaar was nat en warm. Deze twee samen creëren de optimale weersomstandigheden voor de mug.

"Muggen hebben twee dingen echt nodig", zegt Knols. "Stilstaand water en bloed." In het water zetten de muggen hun eitjes af en ontwikkelen de larven zich. Om eitjes te produceren hebben de vrouwtjes eiwitten nodig. Die halen ze uit bloed, daarom worden we gebeten. Het mannetje bijt niet en voedt zich op plantensappen en nectar.

Stilstaand water in de tuin

Volgestroomde emmers of volle gieters zijn ideale broedplekken voor muggen en hier zijn er momenteel dus veel van. "In een emmer met water leven geen amfibieën of vissen die de larven opeten, dus eigenlijk groeien de meeste larven uit tot volwassen insecten. Zo'n emmer is een walhalla voor muggen." Volgens Knols blijven muggen vaak in dezelfde buurt, binnen een paar honderd meter van hun geboorteplek. Dit soort broedplekken wil je dus eigenlijk niet in je tuin hebben. Zijn gouden tip: "Loop regelmatig je tuin in om emmers om te kieperen."

Of we echt veel last gaan krijgen van muggen moet nog blijken. Als het warm wordt en lange tijd droog blijft, kunnen broedplekken opdrogen. Als het de komende tijd veel gaat regenen is er een kans dat veel broedplekken overstromen. De eitjes en de larven stromen dan met het water weg. Het is dus afwachten wat het weer gaat doen.

De muggenexpert is optimistisch: "We kunnen lokaal veel muggen verwachten, maar het wordt geen plaag waar het hele land onder gebukt zal gaan. We gaan echt niet met zijn allen ten onder."

Tips

Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om overlast van muggen te voorkomen. Het meest effectief is het regelmatig weggooien van stilstaand water rondom je huis. Het liefst om de week. Zo krijgen eitjes en larven niet de kans om uit te groeien tot zoemende muggen.

Het insmeren van je huid met anti-insecten spray met DEET werkt ook goed. Om muggen buiten je huis te houden kun je horren voor de ramen plaatsen. Zo kun je toch je ramen openlaten, zonder dat muggen je slaapkamer binnendringen. Wierook en citroenkaarsjes worden ook regelmatig gebruikt om muggen op afstand te houden, maar heel effectief is het niet volgens Knols. Al is het natuurlijk wel erg gezellig.

Contact
opnemen