‘Plantenparadijs’ bij Havelte heeft last van enorme hoeveelheden hondenpoep

Dinsdag 28 Mei 2024
  • Hondendrollen zijn een groot probleem op de Grote startbaan (Rechten: RTV Drenthe)

De Grote Startbaan bij Havelte. Een paar jaar geleden heringericht als natuurgebied, nu al een plantenparadijsje met zeldzame soorten als de grote keverorchis, gelobde maanvaren en echte guldenroede. En heel erg veel hondenpoep.

"Ja, dat is echt een probleem", zegt boswachter Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten. "Toen we klaar waren met de opnames hadden we allemaal hondenpoep aan onze schoenen."

Grote keverorchis

Vorige week waren er op de Grote Startbaan opnames voor de ROEG!-uitzending van aanstaande zaterdag. Thema van de uitzending: de bijzondere planten van heischrale graslanden. Dat zijn weilandjes die vroeger aan de randen van heidevelden lagen en waar allerlei bijzondere plantensoorten groeien. Dit soort landjes zijn heel zeldzaam geworden, net als veel van de planten die erbij horen.

In ons land is nog maar 40 hectare heischraal grasland over, waarvan vijf op de Grote Startbaan liggen. Omdat de Grote Startbaan een plek is waar die soorten weer een kans kunnen krijgen, is het gebied opnieuw ingericht. Er is geplagd en er is strooisel van de Havelterberg verspreid om zaden in het gebied te krijgen. En met succes; zie de grote keverorchis een soort die het alleen doet als de omstandigheden goed zijn. Er is één groot probleem: de hondenpoep.

Tekst gaat verder na de foto:

Afbeelding
De grote keverorchis is één van de bijzonderheden op de Grote startbaan (Rechten: Saxifraga / Hans Dekker)

Het gebied ligt vlak naast een woonwijk en is daarmee een ideaal hondenuitlaatgebied. Tineke Bouwmeester: "Ik ben er nu een paar keer achter elkaar geweest. Het is een komen en gaan van hondeneigenaren. Dat begrijp ik ook wel, je komt de wijk uitlopen, je laat de hond los en je smijt met een bal. Ik zag er ook mensen afspreken: een groep vriendinnen met auto's. Dan gaat de klep open, de hond springt er uit, de vriendinnen gaan babbelen en de honden draaien hun drol."

Is dat dan erg? "Je wilt het er voor de natuur niet hebben. Het is allemaal extra stikstof en het gebied is al overbelast. De bijzondere planten die er voorkomen hebben juist een stikstofarme omgeving nodig, dus we kunnen het er gewoon niet bij hebben. Kijk, je kunt niet zeggen dat dit of dat plantje er niet groeit vanwege de hondenpoep, zo simpel is het niet, maar voor de natuur in het gebied is het niet goed."

Tekst gaat verder na de foto:

Afbeelding
De Grote startbaan ligt vlak naast een woonwijk (Rechten: RTV Drenthe)

Natuurmonumenten onderzoekt nu hoe dit probleem opgelost kan worden. "Begrip voor elkaar is de sleutel", zegt boswachter Bouwmeester. "We hopen dat als we duidelijk maken hoe bijzonder de Grote Startbaan is en hoe schadelijk al die hondenpoep, mensen zich er bewust van worden. We gaan ook aan de slag met de borden en de inrichting van het gebied, zodat duidelijk is wat waar mag. Maar eigenlijk zou een hondenlosloopgebied vlak bij de wijk een betere oplossing zijn."

Tot die tijd hoopt Natuurmonumenten dat mensen de moeite nemen om naar het zandpad achter de Grote Startbaan te lopen. "Daar is ruimte genoeg. En het zou natuurlijk heel fijn zijn als de hondenbaasjes de drollen zelf opruimen."

Contact
opnemen