Waterdiertjes vangen in de meivakantie

  • Met een schepnet op zoek naar waterdiertjes? (Rechten: Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold)

In de meivakantie kun je in het Drents-Friese Wold op zoek naar waterdiertjes. Benieuwd wat er op en onder de oppervlakte van een ven leeft? Met een schepnet en zoekkaart kom je er zelf achter.

De temperatuur stijgt, het water warmt op en de waterdiertjes worden wakker. Een goed moment dus om te onderzoeken wat er allemaal rondzwemt.

Bootsmannetje
Ken je het bootsmannetje? Dit diertje lijkt een beetje op een omgekeerde boot en zwemt op z'n rug. Daarom wordt het ook wel ruggezwemmer genoemd. Het zijn nuttige insecten voor de mens omdat ze heel veel muggenlarven opeten.

Schaatsenrijder
Misschien zie je ook wel schaatsenrijders. Deze insecten kunnen heel goed over het water lopen met hun lange poten. Met hun voorpoten voelen ze trillingen op het water en weten zo waar hun prooi zich bevindt.

Poelslak
In je schepnet kun je zomaar een poelslak vinden. Dit is een van de grootste zoetwaterslakken van ons land die alleen in stilstaand water leeft. Zodra er gevaar dreigt, laat hij zich meteen op de bodem van het ven vallen.

Meedoen
In de meivakantie kun je van 1 t/m 8 mei op zoek naar waterdiertjes. Bij het Buitencentrum van het Drents-Friese Wold kun je een schepnet, een waterbakje en een zoekkaart ophalen.

Vergeet niet om laarzen aan te trekken en kleding die vies en nat mag worden. De kosten zijn € 4 inclusief de materialen. Je kunt dagelijks tussen 10.00 en 16.30 uur meedoen.

Lees ook: Met een schepnet het Oudemolensche Diep in
Lees ook: Op zoek naar waterbeestjes met ROEG! en met IVN

Contact
opnemen