Op pad met IVN: waarom zijn die paddenstoelen zo belangrijk?

  • Paddenstoelen zoeken in de herfst (foto: Pixabay)

Het is herfst. Mooi weer, en een groepje van vijftien kinderen is in het Spaarbankbos bij Hoogeveen aan het zoeken naar paddenstoelen. Ze doen hard hun best, maar door de lange, droge zomer zijn er minder dan normaal in deze tijd van het jaar.

Met een papiertje in de hand zwermen de kinderen uit, op zoek naar knolboleten, vliegenzwammen en elfenbankjes. Op het papiertje staat de paddenstoelenbingo, vol met plaatjes van de bijzondere schimmels. "Als we ze allemaal vinden? Dan neem ik jullie mee op reis!", zegt Grietje Loof van IVN Hoogeveen lachend. Want er staan zo veel soorten op het briefje, dat dát onmogelijk lijkt.

Nut en noodzaak
Leuk hoor, zoeken naar paddenstoelen, maar hoe nuttig zijn die dingen nou eigenlijk? "Schimmels zijn de opruimers van de natuur", zegt Grietje Loof. "Ze zorgen voor het verdwijnen van natuurlijk afval. Alles wat oud is en afgestorven, wordt door schimmels, bodemdiertjes en bacteriën veranderd in vruchtbare aarde."

Ze laat de kinderen zien wat ze bedoeld: "We zoeken onder de bast van een omgevallen boom naar schimmeldraden. Die zijn belangrijk om te laten zien, wat is een paddenstoel eigenlijk onder de grond? Zwamdraden en schimmeldraden zitten overal en zorgen ervoor dat hout vermolmd, dat blad verdwijnt, en ze zorgen voor een voedselrijke bodem voor nieuwe planten en bomen."

Minder dan normaal
Behalve mooi zijn de paddenstoelen dus ook bijzonder nuttig, noodzakelijk zelfs. En eropuit trekken om ze te vinden is helemaal leuk! "Het is heerlijk om in de natuur te zijn, dat is belangrijk voor kinderen. In de herfst moet je met paddenstoelen bezig zijn, dan zijn er de meeste soorten. Door die fantastische zomer en droge herfst zijn er nu wel minder dan normaal."

Daar laten de kinderen zich niet door afschrikken, vol enthousiasme zoeken ze naar paddenstoelen, bekijken ze schimmeldraden en leren ze over het belang van de paddenstoel. Er zijn er misschien wat minder dan normaal, maar desondanks hebben ze toch ontzettend veel paddenstoelen gevonden.

Contact
opnemen