‘Vrienden voor het leven’ met de natuur

  • Kinderen leren over de natuur tijdens de IVN Week van de Natuur (Rechten: IVN)

Ken jij de brandnetel en de koolmees? Tijdens de IVN Week van de Natuur leren ruim tweeduizend Drentse leerlingen over planten en dieren in de buurt. Het thema is 'Vrienden voor het leven'.

IVN hoopt dat kinderen die bekend zijn met de natuur ook beter gaan zorgen voor de natuur. "Dat is hard nodig in een tijd waarin het met veel soorten niet goed gaat", vindt projectleider Vincent van der Veen.

De Wenteling
Leerlingen van groep vier van basisschool De Wenteling in Balinge gaan op brandneteljacht. "We proberen te laten zien dat planten en dieren een relatie met elkaar hebben", vertelt Mathijs ter Bork van IVN. "Kees Koolmees heeft een relatie met de brandnetels waar veel rupsen op zitten. Reno de regenworm maakt de bodem vruchtbaar waar brandnetels dan weer op kunnen groeien."

Zelf doen
Het ontdekkend leren en zelf op avontuur gaan, staat centraal. "Leren over de natuur moet vooral buiten plaatsvinden", vindt Van der Veen. "Een echt koolmeesje maakt veel meer indruk dan eentje in een boek." Wat vliegt er door de lucht? Wat kruipt er onder de grond? Wat vind je in het water? Aan de hand van deze thema's kunnen leerlingen zich over enkele dieren en planten in Nederlandse natuur.

Contact
opnemen