Vogels kijken in de winter

  • Weet jij het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees? (Rechten: Staatsbosbeheer)

In de winter kun je goed op zoek naar vogels in de achtertuin, op je balkon of op het speelveldje in de straat. Je ziet er bijvoorbeeld koolmezen, pimpelmezen, eksters en houtduiven.

Sommige vogels zoals ganzen en zwaluwen verlaten 's winters ons land en zoeken de warmte op in het zuiden. Maar de vogels bij jou in de buurt zijn bikkels en overleven in de kou.

Koolmees of pimpelmees
Om de vogels in je tuin te herkennen let je op bepaalde kenmerken. Zo heeft de koolmees een gele borst met een zwarte streep en een zwarte kruin. De pimpelmees heeft een gele borst, een blauw 'petje' en zwarte eyeliner om de ogen.

Ekster
Een ekster is een stuk groter dan koolmeesjes en pimpelmeesjes. Je herkent deze nieuwsgierige vogel aan het zwart met witte verendek. De zwarte veren lijken soms net groen-paars-blauwig. 

Houtduif
De houtduif is de grootste duif van ons land. Je herkent deze vogel aan de grijze veren met een witte vlek in de hals - en hij lijkt zich soms wat stuntelig en onhandig te bewegen. Op de grond scharrelt hij zijn eten bij elkaar. Als de vogel opvliegt maakt hij een boel kabaal met zijn wapperende vleugels.

Zoekkaart
In januari vindt de tuinvogeltelling plaats. Je kunt nu alvast oefenen door op zoek te gaan naar zoveel mogelijk verschillende vogels. Op de website van Vogelbescherming vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.

Contact
opnemen