Vakantie doe-tip: Help de bij met een bijenhotel en bloembolletjes

  • Help de bij! (foto:Free Nature Images/Frits Bink)

Het is meivakantie en daarom komt ROEG! junior elke dag met een doe-tip voor de kleine natuurliefhebber. Vandaag gaan we een bijenhotel maken. 

Je hebt het misschien al gehoord, het gaat niet goed met de bij. Daarom proberen we hem te helpen en gaan we een bijenhotel maken van riet. Het bijenhotel kun je thuis neerzetten, zodat de bijen bij jouw thuis een schuilplekje hebben.  Meedoen kost 4 euro voor leden van Natuurmonumenten of OERRR. Niet-leden betalen 7 euro.

Bloembommetjes maken 

Als je je hotel thuis een plekje hebt gegeven, kun je de bij lokken door een bloembommetje te maken. Bloembommetjes zijn balletjes van aarde, klei en bloemenzaad. En die maak je zo:

  1. Vul een kom voor de helft met aarde of tuingrond.
  2. Vuld e kom met bloemenzaad en brokjes klei.
  3. Kneed de inhoud net zo lang totdat de aarde, het zaad en de kei helemaal gemengd zijn. Misschien moet je er een beetje water bij doen.
  4. Maak van het mengsel tien tot vijftien balletjes, net zo groot als een stuiterbal. Laat daarna de balletjes drogen.

Zijn je bommetjes droog? Dan kun je rondom je bijenhotel gooien. Heb je geen bijenhotel, dan kun je ze ook in de tuin neerleggen, in een bloempot op het balkon of gooi ze langs de sloot. De bloemen die eruit komen zijn niet alleen goed voor de bijen, maar ook voor vlinders en insecten.

 

 

ROEG! junior wordt samen gemaakt met Scharrelkids van IVN en OERRR van Natuurmonumenten. 

Contact
opnemen