Soort van de Maand: Vliegende koninginnen

  • Soort van de Maand: Vliegende koninginnen

Elke maand zetten we een soort die het moeilijk heeft in het zonnetje. Dat doen we samen in maart met IVN, Heel Drenthe Zoemt en Landschapsbeheer Drenthe. Deze maand is dat de bij. Vandaag gaan we op zoek naar de hommel.

Wist je dat de hommel ook een bij is? Al vroeg in het voorjaar kun je hommels zien vliegen. Hommels zijn wilde bijen met een dik behaarde jas. De hommels die je in het vroege voorjaar ziet, zijn altijd koninginnen. Zij hebben op een beschut plekje overwinterd. Als de koningin wakker wordt, heeft ze honger en gaat ze snel op zoek naar nectar.

Nectar is een soort suikerwater dat bloemen maken om insecten te lokken. Naast nectar eet de koningin ook stuifmeel. Dit geeft haar veel energie om eitjes te kunnen leggen. Zodra haar buik vol en rond is, gaat ze op zoek naar een mooie plek voor een nestje.

De koningin blijft vanaf nu in het nestje om eitjes te leggen. De hommels die je buiten ziet vliegen, zijn werksters. Dit zijn vrouwtjes die geen eitjes kunnen leggen.

Ga op zoek naar een plekje met veel bloemen. Zie je een hommel vliegen? Misschien kun je haar wel vangen met een loeppotje. Wel voorzichtig hé, het is tenslotte een koningin!

Probeer ook eens een hommel te vangen met een stuifmeelklompje aan de poten. Hoeveel verschillende kleuren stuifmeel heeft de hommel aan haar pootjes? Waardoor denk je dat het stuifmeel verschillende kleuren heeft? En heeft de hommel ook een kroontje op zoals een echte koningin?

Contact
opnemen