Soort van de maand: tankstation voor vlinders

  • Kun jij een tankstation voor vlinders vinden? (Tekening: Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In de maand juni hebben we het over de dagpauwoog.

Vlinders hebben bloemen nodig. Een bloem is een soort tankstation waar de vlinder brandstof kan ‘tanken’ zodat hij kan vliegen. Deze brandstof heet nectar. Een vlinder die in het voorjaar vliegt, zoals de citroenvlinder, haalt nectar bij wilgen of paardenbloemen, kortom bij bloemen die in het voorjaar bloeien.

De dagpauwoog overwintert als vlinder ergens op een beschut plekje, in je schuur of op zolder. In het vroege voorjaar haalt de vlinder zijn brandstof bij planten zoals de sleedoorn en de paardenbloem. Aan het einde van de zomer zie je de dagpauwoog vooral op de vlinderstruik.

Zie jij bloeiende planten?
Dit betekent dat als je veel vlinders in je omgeving wil hebben, dat er in elk seizoen bloeiende planten moeten zijn.

- Is jullie omgeving op dit moment geschikt voor vlinders?

- Kun je binnen een afstand van tweehonderd meter bloeiende planten vinden? Weet je ook welke het zijn?

- Als je in jullie omgeving een geschikte plek voor vlinders hebt ontdekt, maak dan van deze plek een schets. Deel je deze met ons?

- Kijk ook eens goed naar je eigen tuin; misschien kun je daar ook nog planten en bloemen neerzetten waar vlinders van houden! Dan kun je ook thuis van vlinders genieten.

Contact
opnemen