Soort van de maand: speuren naar konijnen

  • Heb jij het konijn al gevonden? (tekening: Elisabeth Koops)

Elke maand geven we een dier of soort op het platteland een beetje extra aandacht. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In de maand september hebben we het over het konijn.

Om konijnen te vinden, moet je goed opletten of je sporen tegenkomt. Dat kunnen pootafdrukken zijn, maar gemakkelijker is het om poep te zoeken.

De kleine ronde keutels liggen vaak her en der verspreid. Liggen ze bij elkaar, dan is de kans groot dat je ook graafsporen tegenkomt. Misschien vind je zelfs een konijnenhol!

Als je sporen hebt gevonden, kun je 's ochtends vroeg of 's avonds voor zonsondergang gaan kijken of je daar konijnen ziet. Dan komen ze namelijk nieuwsgierig hun holletjes uit op zoek naar eten.

Neem trouwens je verrekijker maar mee. Als een konijn doorheeft dat jij staat te kijken, gaat hij vaak onmiddellijk zijn hol in. Soms waarschuwt hij eerst zijn familie. Dan stampt het konijn met zijn achterpoten op de grond en hoor je een soort geroffel. Daar komt de naam Stampertje vandaan.

Contact
opnemen