Soort van de maand: op zoek naar brandnetels voor de dagpauwoog

  • Brandnetels plukken (tekening: Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In de maand juni hebben we het over de dagpauwoog. Deze week gaan we op zoek naar brandnetels

Ben je wel eens geprikt door een brandnetel? Vast wel! Dat is niet fijn en de bultjes die je krijgt jeuken ook enorm. Gelukkig kun je in de natuur andere planten vinden om te zorgen dat de jeuk en de pijn iets minder wordt: zoals hondsdraf, weegbree en dovenetel.

Dol op brandnetels
Weet je wie wel dol op brandnetels is? De rups van de Dagpauwoog. Die prachtige vlinder met mooie ogen op haar vleugels. De dagpauwoog legt haar eitjes op de brandnetel, omdat ze weet dat haar rupsen er dol op zijn. Of eigenlijk lusten ze alleen maar brandnetel, van andere planten krijgen ze buik- en hoofdpijn.

Dus wanneer je rupsen van de Dagpauwoog wilt vinden zoeken dan op de brandnetel. Ze legt het liefst haar eitjes op brandnetels dicht bij het water.

Zelf plukken
Trouwens brandnetels zijn ook voor ons prima eten! Je kan er thee van zetten, soep van koken of gebruiken in een hartige taart in plaats van spinazie. Of je maakt een groene smoothie met brandnetel erin! De lekkerste brandnetels zijn brandnetels die nog niet zo oud zijn, dus wat kleinere.

Als je brandnetel wil plukken zonder je te prikken kan dat op verschillende manieren.

-houd je adem in als je de brandnetel plukt.

-vraag lief of die je alsjeblieft niet wil prikken.

-zorg dat je met de haartjes mee plukt, van onder naar boven.

-of doe gewoon handschoenen aan!

Heb je thuis iets lekkers gemaakt met brandnetel, deel dit dan op Jouw Roeg. En heb je een heerlijke groene smoothie bedacht met brandnetels erin: doe dan mee aan de wedstrijd 'Zonder is Gezonder'.

Contact
opnemen