Soort van de maand: Maak je eigen verrekijker en zoek de veldleeuwerik

  • Kun jij de veldleeuwerik vinden? (tekening: Agnes Bakker)

Sommige dieren, planten of bomen op het platteland hebben het moeilijk. Om ze een beetje extra aan ze te denken zetten wij elke maand één van deze dieren, planten of bomen in het zonnetje. In de Soort van de Maand bedenkt IVN Regio Noord speciaal voor ROEG! Junior een doe-tip. In mei doen we dat met de veldleeuwerik.

De veldleeuwerik is bruin, heeft strepen op zijn vacht en een witte buik. Hij woont meestal in een heidegebied, in duinen of op akkers glaslanden. Misschien kun jij er wel eentje vinden. Om vogels goed te kunnen bekijken, is een verrekijker erg handig. Als je er zelf niet eentje hebt, kun je er een maken!

Wat heb je nodig:

* Twee wc-rolletjes

* Klein doosje van karton, bv een luciferdoosje

* Touwtje

* Gekleurd papier

* Leuke versieringen

* Sterke lijm

Pak de twee wc-rolletjes en beplak ze met gekleurd papier en andere leuke versieringen, zodat je goed kunt zien dat het jouw eigen verrekijker is. Versier het kleine doosje ook. Plak aan beide zijkanten van het doosje een wc-rolletje met sterke lijm. Houdt dit een tijdje stevig vast, zodat het goed aan elkaar plakt.

Als de lijm goed droog is, is je verrekijker bijna klaar. Er moet nu alleen nog een touwtje aan, zodat je hem makkelijk om je nek kunt hangen. Je kunt twee gaatjes in de wc-rolletjes maken en daar het touwtje aan vast knopen, of je niet het touwtje vast met een nietmachine. Klaar! Nu de veldleeuwerik spotten maar!

ROEG! junior wordt samen gemaakt met Scharrelkids van IVN en OERRR van Natuurmonumenten.

Contact
opnemen